Glumica umrla posle teške borbe, tražila je da je isključe sa aparata: Svi smo je voleli i pratili u čuvenim telenovelama, a onda je rak pokosio

Srbima je ostala u sećanju po ulogama u serijama 'Donja Barbara', 'Divlje srce', 'Salome', Ljubav i mržnja'... Edit je imala viziju kako pomoći onima koji se bore s rakom.

Printskrin

Jedna od najvećih heroina meksičkih telenovela, Edit Gonzales, preminula je u 55. godini pre 5 godina, a obožavaoci i dalje ne mogu da prežale njen odlazak. S rakom jajnika borila se tri godine, a samo mesec dana pre smrti činilo se kako će uspeti da pobedi tu tešku bolest.

El Universal / Zuma Press / Profimedia 

Srbima je ostala u sećanju po ulogama u serijama 'Donja Barbara', 'Divlje srce', 'Salome', Ljubav i mržnja'... Edit je imala viziju kako pomoći onima koji se bore s rakom. Postala je žena koja nadahnjuje Latinsku Ameriku, ali i šire, pa su njene rieči dopirale do nekoliko hziljada onih koji su bili u istoj životnoj situaciji kao i slavna glumica.

'Želim da govorim o svim vrstama raka, nevažno imate li rak dojke, jajnika ili pluća. Ta bolest ne razlikuje pol, nacionalnost, starost ili društvenu klasu. Ona može da pogodi svakoga. Teško je, neću poricati. Ali bio bi greh ne voleti svoju situaciju i svoj život. Želim da uživam svakoga trenutka jer ne znam koliko ću još biti tu', govorila je.

MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia 

Danima uoči smrti zdravstveno stanje joj se pogoršavalo, zbog čega su je priključili na aparate koji su je održavali na životu. Lekari su njenoj porodici, 64-godišnjem suprugu Lorencu Lasu, 14-godišnjoj kćeri Konstanci i bratu Viktoru Manuelu, rekli da je glumičin mozak mrtav, a porodica je odobrila isključenje s aparata.

'Hteli smo da joj olakšamo patnju koju je proživljavala gotovo tri godine. Ispunili smo njenu želju. Iako je donedavno tvrdila da se oseća odlično, u sebi sam znao da dolazi kraj. Ne mogu da opišem tugu koju osećam zbog gubitka supruge', rekao je Laso koji joj je bio velika podrška čim je saznala za tešku dijagnozu. Pre nego je preminula, Edit je bratu rekla kako joj je želja da je isključe s aparata ako vide da joj više nema pomoći, ali i izrazila želje oko poslednjeg ispraćaja.

Htela je da sahrani prisustvuju njeni bliski prijatelji i da sve bude dostojanstveno, kao i da joj mariači odsviraju nekoliko pesama koje pevušila sve do poslednjeg dana. Ipak, najvažnije od svega bilo joj je da joj porodica sačuva tada još maloletnu kćer od medija.

'Poslednje dane provela je bez boli, mirna i spokojna. Kada smo se zadnji put čule, razgovor smo završile uz smeh i šale. Nikad nisam upoznala osobu kao što je ona. Iako ju je bolest nadvladala, pobednica u ovoj bici je Edit. Do poslednjeg daha obožavala je svoj život i nije gubila veru', zaključila je Editina kolegica Vanesa Bauče.

(Kurir.rs/Story/M.F.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:07
Serija Sila Izvor: Kurir teleivizija