"MORAMO POŠTOVATI ZAPADNE VREDNOSTI AKO ŽELIMO U EU, NE MOŽEMO POSEĆIVATI SAMITE BRIKSA" Struka: Možemo li sedeti na dve stolice ili je vreme da se odlučimo?

U toku je poseta predsednice Evropske komisije Urusla fon der Lajen koja je u javnosti pokrenula mnoga pitanja vezana za budućnost naše zemlje. Da li je za Srbiju bolje da se okrene Briks-u ili ostane dosledna Evropskoj Uniji komentarisali su za Kurir televiziju gosti "Usijanja".

Kurir Televizija

U izuzetno srdačnom tonu je predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen, koja je u zvaničnoj poseti Beogradu, govorila o integracijama Srbije ka EU. Izjavila je da je Srbija najnaprednija u regionu.

“Pokazali ste da vaša dela prate vaše reči. Vaša reformska agenda je sjajna i vaš rad predstavlja solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. Idemo ka otvaranju klastera 3“ - poručila je predsednica Evropske komisije.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je bio iskren i da je rekao isto što i govori u javnosti: „Nemam dve priče za bilo koga, već istu priču i juče, i prekjuče i danas. Nećemo menjati evropski put i čuvaćemo tradicionalne veze sa drugim ljudima”.

Da li je Srbija dobila novo ohrabrenje za proces integracija u EU otkrili su gosti emisije "Usijanje" koja se emituje na Kurir televiziji Duško Lopandić, profesor evropskog prava i predsednik Foruma za međunarodne odnose, Darko Obradović, Centar za stratešku analizu, dr Rajko Petrović, Institut za evropske studije.

Kurir Televizija 

- Mislim da treba sa distance posmatrati ovu posetu. Možemo reći da kada se radi o procesu integracije sa Evropom imamo i dobre i loše vesti. Dobre vesti vezane su za ekonomski aspekt, a negativno jeste to što smo mi do daljneg zaglavljeni u ovom procesu ka Evropi. Klaster 3 i njegovo otvaranje predlaže se još odavno i ništa nijeotvoreno. Nismo usklađeni sa spoljnom politikom Evropske Unije, a poslednjih godina došlo je samo do nazadovanja - rekao je Lopandić.

- Ne sumnjam u reči Ursule fon der Lajen ali ovo što sam izneo su činjenice. Ranije je davala iste komplimente. Ne vidim ono što je pomenula u izveštajima ali nadam se da će doći do napretka kako se obećava.

Petrović je takođe analizirao ovu situaciju:

- Ne verujem da bi iznosili podatke koji nisu tačni i ne vidim zašto reči Ursule fon der Lajen ne bi bila istina. Ništa ne predstavlja suštinsku prepreku našem putu ka Evropskoj Uniji. Srbija je u mnogim parametrima bliža tom putu nego što je to bio slučaj sa drugim zemljama pre njihovog priključenja. Budući status KiM je ključna stvar oko koje se diskutovalo na tom sastanku osim Klastera 3. 

Kurir Televizija 

Koliko smo daleko ili blizu Evropskoj Uniji otkrila je tokom današnje posete Ursula fon der Lajen a Obradović je izneo svoje mišljenje o njenim rečima:

- Tempo pristupanja zavisi od toga šta mi radimo i kako se odnosimo prema drugim stvarima. Moramo shvatiti da je Evropska Unija politički klub čije vrednosti moramo poštovati ukoliko želimo da uđemo u nju. Ne može se biti na samitu Briks-a a želeti u Evropsku Uniju. Mi smo prešli ivicu i nepovratno otišli na zapad. 

Kurir Televizija 

Na pitanje da li smo stvarno nepovratno vezani za Evropsku uniju Lopandić je rekao sledeće:

- Zasnivamo istinu na činjenicama, a to je da dolazi do puzajućeg okretanja ka zapadu. To nije nužno ubrzanje reformi i integrisanja. Suština svega je demokratija. Dobijamo ogromnu podršku od strane Evropske Unije ali ona je i dalje manja u odnosu na ostale države. Srbija tu i dalje zaostaje. 

This browser does not support the video element.

07:18
Struka: Da li je za Srbiju bolje da se okrene Briks-u ili ostane dosledna Evropskoj Uniji? Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

47:54
USIJANJE 25.10.2024 Izvor: Kurir TV