Dobra vest i dobar izvestilac

Pre nekoliko dana je objavljeno da će hrvatski političar Tonino Picula biti izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, tj. da će sastavljati izveštaj o našoj zemlji koji će biti prvo razmatran u Odboru za spoljne poslove, a potom i na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Milan Antonijević

26.10.2024.

Kurir

Odmah da vam kažem, biće rado viđen gost u zvaničnom Beogradu, iako je prvi negativan stav došao iz vrha države, tačnije od predsednika Vučića. Taj stav je, ako mene pitate, bio tu da samo proveri ko u srpskoj javnosti i na političkoj sceni može da ode dalje i da reči negodovanja s vrha države pretvori u vređanje i omalovažavanje izabranog izvestioca, uz objavljivanje prigodnih fotografija iz devedesetih i svih epiteta koji se izvlače iz drugog svetskog rata. Zarad srpskih žrtava predlažem da tu konačno stavimo tačku na zloupotrebu reči ustaša, jer ako su svi s kojima se ne slažete ustaše, onda ste abolirali one koji su zaista za vreme Drugog svetskog rata izvršili genocid nad Srbima i čija imena nikada ne smeju biti zaboravljena, a abolirate i one koji su u ratu devedesetih činili zločine nad Srbima.


Mnogi su se u tim napadima na novog izvestioca Evropskog parlamenta oprobali i uspeli, ali neka im je na čast. Nije ni prvi ni poslednji političar sa zapada koji je bio meta napada.


Zanimljivo jeste da takvi napadi iz Srbije nikada nisu bili upereni ka nekim drugim, malo autoritarnijim zemljama i njihovim političarima, ali to više govori da smo shvatili da sa Evropom, pa i sa Sjedinjenim Američkim Državama ima dijaloga, dok sa autoritarnim režimima tog dijaloga nema, ili im služite, ili ste neprijatelj, a oni baš i ne postupaju lepo sa onima koje proglase neprijateljima. Da vas ne plašim ovde s detaljima kako postupaju.


S druge strane, deo srpske javnosti se obradovao što dolazi neko ko će pisati, kako pretpostavljaju, negativno o Srbiji.
Moraću i njih da razočaram, neće u izveštajima biti vređanja predsednika, ministara. Neće biti tu ni vređanja svih koji u srpskoj javnosti imaju umeren stav i žele da se ona približi Evropskoj uniji. Ukratko, pred Evropskim parlamentom će se naći uravnoteženi izveštaji koje će sastavljati Tonino Picula i njegov tim, uz sve znake napretka, kao i jasne ocene stepena poštovanja ili nepoštovanja vladavine prava, borbe protiv korupcije, demokratije, poštovanja ljudskih prava, medijskih sloboda, pa i usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU. Možda neki ne znaju, ali i napad na političara iz Hrvatske i člana Evropskog parlamenta jeste spoljna politika.


Tonino Picula je iskusan političar, da ne navodim sve što je u životu radio u politici i u Hrvatskoj i u Evropskoj uniji i koliko je učestvovao u podršci Srbiji i našem regionu da se približi Evropskoj uniji. Tu je i njegovo ratno iskustvo iz devedesetih, koje je nekima poslužilo kao dokaz neprijateljstva, ali red je da se odraste, da se i tu stavi jedna tačka. Za početak, on zločine nije činio, postupka nema, od završetka rata je prošlo skoro trideset godina, a u Srbiji još uvek neki gube vreme na te uvrede. Svako ko je branio svoju zemlju, makar u tom trenutku to za nas bila neprijateljska zemlja, ukoliko nije činio zločine, mora imati poštovanje. Isto tako, svako ko je branio Srbiju, Republiku Srpsku, tadašnju Republiku Srpsku Krajinu i Kosovo i Metohiju, ukoliko nije činio zločine, mora imati poštovanje.
Kao neko ko je još 1994. i 1995. nosio oružje na redovnom služenju u tadašnjoj našoj vojsci, kao osamnaestogodišnjak, mogu vam reći da i te moje slike neko može jednog dana zloupotrebiti i reći da sam „četnik“.


No, vratimo se na ne baš tako mirnodopske napade na izvestioca. Bilo je i onih koji su neodlučni, pa su u isto vreme nipodaštavali Evropski parlament i njegov uticaj na evropsku politiku, govorili da je beznačajan, ali su i vređali novog izaslanika, navodeći da će njegovi izveštaji štetiti Srbiji.


Njima bih preporučio, čisto elementarne logike radi, da izaberu da li je Evropski parlament beznačajan ili može naškoditi Srbiji.
Tako su prošla, bolje reći izgubljena, tri dana dana u napadima na izvestioca, iako je imenovanje Tonina Picule dobra vest za sve u Srbiji. Već juče i danas se prelazi na pozitivne tonove iz Evropske unije jer nam je u poseti Ursula fon der Lajen, s dodatnim dobrim vestima, da je reformska agenda usvojena i da će Srbija imati pristup povećim fondovima iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji će direktno uticati na kvalitet života svakog od čitalaca Kurira i svih drugih koji vas ne čitaju u našoj zemlji.