TOTALNA ESKALACIJA! IZRAEL JE NAPAO IRAN! Ispaljen veliki broj raketa! Eksplozije odjekivale u Teheranu! (FOTO/VIDEO)

Izraelska vojska je noćas izvela snažne vazdušne udare na Iran

X/Printscreen/@Defense_GDA

Izrael je rano ujutru u subotu napao Iran serijom vazdušnih udara, saopštivši da gađa vojne lokacije u znak odmazde za baraž balističkih projektila koje je Islamska Republika ispalila na Izrael početkom ovog meseca.

Eksplozije su se mogle čuti u iranskoj prestonici Teheranu, iako je Islamska Republika Iraninsistirala da su ove eksplozije izazvale samo "ograničenu štetu".

Napad rizikuje da gurne glavne rivale bliže sveopštem ratu u vreme rastućeg nasilja širom Bliskog istoka, gde su militantne grupe koje podržava Iran uključujući Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu već u ratu sa Izraelom.

Ovo je prvi put da je izraelska vojska otvoreno napala Iran, koji se nije suočio sa neprekidnom baražom stranog neprijatelja od rata sa Irakom 1980-ih.

Izraelski napad koji je trajao više sati završio se neposredno pre izlaska sunca u Teheranu, a izraelska vojska je rekla da je gađala "proizvodne objekte raketa koje se koriste za proizvodnju projektila koje je Iran ispalio na državu Izrael". Takođe je rečeno da je pogodio rakete zemlja-vazduh i "dodatne iranske vazduhoplovne kapacitete". Izrael nije ponudio početnu procenu štete.

U početku su nuklearna postrojenja i naftna postrojenja smatrani mogućim ciljevima za odgovor Izraela na iranski napad 1. oktobra, ali je sredinom oktobra Bajdenova administracija dobila uveravanja Izraela da neće gađati takve ciljeve, što bi dovelo do teže eskalacije.

- Režim u Iranu i njegovi saveznici u regionu nemilosrdno napadaju Izrael od 7. oktobra,  uključujući direktne napade sa iranskog tla - rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari u prethodno snimljenoj video izjavi rano u subotu.

- Kao i svaka druga suverena zemlja na svetu, država Izrael ima pravo i dužnost da odgovori.

Iranska vojska je saopštila da su napadi bili usmereni na vojne baze u provincijama Ilam, Huzestan i Teheran i da su izazvali "ograničenu štetu", bez detaljnijeg objašnjenja.

Shutterstock, Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Sjedinjene Države su upozorile na dalju odmazdu, ukazujući da bi udari preko noći trebalo da prekinu direktnu razmenu vatre između Izraela i Irana.

Izraelska vojska je saopštila da su se čule eksplozije iznad severnog Izraela nakon njegove aktivnosti u južnom Libanu, ali "nema naznaka bezbednosnog incidenta".

X/Printscreen/@Defense_GDA 

Iranski državni mediji priznali su eksplozije koje su se mogle čuti u Teheranu i rekli da su neki od zvukova dolazili iz sistema protivvazdušne odbrane širom grada.

Ali osim kratke reference, iranska državna televizija satima nije ponudila nikakve druge detalje, pa je čak počela da prikazuje, kako je opisala, snimak uživo muškaraca koji utovaruju kamione na pijaci povrća u Teheranu u očiglednom pokušaju da umanji značaj napada.

Jedan stanovnik Teherana rekao je AP da se u prvom talasu napada, koji su zatresli okolinu, moglo čuti najmanje sedam eksplozija. Stanovnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman zbog straha od odmazde.

Dok su se čule eksplozije, ljudi u Teheranu su mogli da vide kako nebo osvetljava jaka svetlost. Drugi snimci pokazuju da su lansirane rakete zemlja-vazduh.

Iran je zatvorio vazdušni prostor zemlje rano u subotu, a podaci o praćenju letova koje je analizirao AP pokazuju da su komercijalne avio-kompanije uglavnom napustile nebo iznad Irana, kao i širom Iraka, Sirije i Libana.

- Izraelske odbrambene snage su ispunile svoju misiju - rekao je Hagari u kasnijem videu.

- Ako bi režim u Iranu napravio grešku započinjući novu rundu eskalacije, mi ćemo biti obavezni da odgovorimo.

 Iran je u aprilu ispalio talas raketa i dronova na Izrael nakon što su dva iranska generala ubijena u očiglednom izraelskom vazdušnom napadu u Siriji na iransku diplomatsku kancelariju.

Rakete i bespilotne letelice izazvale su minimalnu štetu, a Izrael je pod pritiskom zapadnih zemalja da pokaže uzdržanost odgovorio ograničenim udarom koji nije otvoreno potvrdio.

Iran je 1. oktobra uveče lansirao najmanje 180 projektila na Izrael, što je dovelo do toga da su Izraelci bežali u skloništa, ali je tada naneta samo minimalna šteta sa nekoliko povređenih.

Iran je saopštio da je baraž odmazda za napade poslednjih meseci u kojima su ubijeni lideri Hezbolaha, Hamasa i iranske vojske.Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah rekao da je Iran "napravio veliku grešku".

 Pre iranskog oktobarskog napada, Izrael je zadao seriju razornih udaraca Hezbolahu, koji više od godinu dana skoro svakodnevno ispaljuje rakete na Izrael – još od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael koji je doveo do rata u Gazi.

(Kurir.rs/AP/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

10:31
Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju Izvor: Kurir televizija