Stevan Bakić: Logor Jasenovac ne može da se poredi ni sa jednim drugim logorom smrti, što zbog broja mučenih i ubijenih, što zbog načina na koji su stradali

Grad Subotica

Vodeći izraelski istoričar, stručnjak za Holokaust i autor velikog broja naučnih radova na tu temu, Gideon Grajf, održao je sinoć u Subotici predavanje na temu ,,Jasenovac - njegov istorijski i moralni značaj“. Uoči predavanja u Velikoj većnici Gradske kuće, Grajfa je primio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, nakon susreta u Zelenoj sali Gradske kuće, izjavio da je imao čast da ugosti eminentnog izraelskog istoričara specijalizovanog za oblast Holokausta i da ovu priliku koristi da izrazi ogromnu zahvalnost Gideonu Grajfu zbog odvažnosti i posvećenosti, jer je danas, kako je rekao, zaista velika hrabrost pričati istinu u moru neistina, laži i falsifikovanja istorijskih činjenica.

Grad Subotica 

Predstavljajući dragog gosta, naveo je kako je Grajf predavao na brojnim univerzitetima širom sveta, da je autor više od 500 naučnih radova na temu Holokausta, da je 1986. godine intervjuisao 31 logoraša iz Aušvica i da je na osnovu njihovih svedočenja napisao knjigu „Plakali smo bez suza“ koja je prevedena na 12 svetskih jezika.

„Od oko 2015. godine težište Grajfovog rada je i logor smrti Jasenovac, tema koja je bolna, teška i izuzetno značajna za Srbiju i srpski narod. Grajf na osnovu svojih istraživanja tvrdi da je u Jasenovcu stradalo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda, kao i da je bio daleko brutalniji od Aušvica“, kazao je Bakić.

Grad Subotica 

Napisao je, dodao je, i monografiju pod nazivom „Jasenovac - Aušvic Balkana“ u kojoj je opisao 57 metoda ubijanja i mučenja ljudi.

„Logor Jasenovac je upravo zbog toga jedan od najstrašnijih i najmonstruoznijih koncentracionih logora u istoriji čovečanstva. Zato i neki pripadnici mog srpskog naroda, nažalost, moraju da povedu računa kada se spominju jasenovačke žrtve. Logor Jasenovac ne može da se poredi i meri ni sa jednim drugim logorom smrti, što zbog broja mučenih i ubijenih, što zbog načina na koji su stradali. Čak postoje zapisi da su se i sami nacisti zgražavali od metoda mučenja i ubijanja u tom koncentracionom logoru“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da smo danas – da ironija bude veća – došli u situaciju da Srbiji i srpskom narodu drže predavanje i presuđuju nacisti i njihovi saradnici.

Grad Subotica 

„I najnovijom odlukom Evrope da nam dodeli neku vrstu koordinatora upravo od potomaka tih predaka, kao da neko želi da zaokruži priču i pokuša da uništi Srbiju i srpski narod. Ja i ovom prilikom tvrdim, a što i predsednik države Srbije Aleksandar Vučić odavno govori: ’Džabe im je! Srbija će pobediti!’ Jer, Srbija i srpski narod su od svog nastanka i postojanja uvek bili na strani pravde i na strani istine. I uvek su bili protiv nacista i fašizma, kao što su i danas. Možda je to i jedna neoprostiva greška Srbiji što sledi politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić –slobodarsku i nezavisnu. Srbija ima svoju politiku. I neće biti sluga nikome, niti će slušati tuđe politike i tuđe naloge“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

On je, na kraju obraćanja javnosti, još jedanput izrazio zahvalnost Gideonu Grajfu na poseti, poželeo mu srdačnu dobrodošlicu u ovaj grad i da njegovo predavanje protekne onako kako je zamišljeno. Zahvalio se, takođe, i Fondaciji ,,Za srpski narod i državu“ koja je organizovala posetu Gideona Grajfa našoj državi i Gradu Subotici i koja, kako je naveo, veliki značaj pridaje kulturi sećanja na stradanja i progone srpskog naroda kroz njegovu burnu, ali bogatu istoriju.

Grad Subotica 

Gideon Grajf je kazao da je ponosan i da je privilegija što je za njega priređen srdačan prijem.

„Gradonačelnik je opisao moje aktivnosti u proteklih 11 godina. Te moje aktivnosti nisu bile samo čisto dokumentovanje istorije, nego i jedna duga i intenzivna borba za koju je trebalo i mnogo snage. Kada sam započeo svoj put da ispravim zablude o srpskom narodu, odmah sam primetio zajednički imenilac između negacije Aušvica i negacije Jasenovca i onoga što se desilo tamo srpskim žrtvama od strane NDH i hrvatskih ustaša. Ova ekstremna borba je nešto što me konstantno motiviše, motivisala me kroz godine i ovog 25. oktobra 2024. godine, dok stojim na ovom mestu, obećavam da će moja motivacija i moja borba i dalje da se nastavi. Zahvaljujem se gradonačelniku Bakiću na srdačnom prijemu i dočeku u Subotici. I neka dugo živi prijateljstvo između srpskog i izraelskog naroda“, poručio je Gideon Grajf.

Grad Subotica 

Obraćajući se prisutnima na predavanju u Velikoj većnici Gradske kuće, Grajf je, između ostalog, kazao da se Jasenovac, kao lanac logora, i ceo sistem NDH logora ne može više sakrivati i da „glas stotine hiljada nevinih žrtava, muškaraca, žena i dece, brutalno i surovo ubijenih u Jasenovcu, plače iz zemlje sa molbom da se ne zaborave nikada“.

„Hajde da mi, preživeli, budemo njihov eho, da glasno plačemo kako bi se njihovi glasovi čuli širom sveta. To moramo da radimo veoma jako, budući da su se ubice Hrvati i njihovi saradnici intenzivno trudili, i čak se i danas trude, da obrišu mesta zločina, iskrive istoriju i izvrnu činjenice. Uvereni su da je revizija istorije moguća, ali apsolutno nisu u pravu. Mi smo ovde danas kako bismo glasno rekli da oni nisu u pravu. Pokušaj uništavanja istine o istoriji Jasenovca i njegovih podlogora je sličan stalnom pokušaju da se negira sećanje na Holokaust. I veoma opasan fenomen. Ideja koja stoji iza revizije istorije jeste da je sećanje na ljude kratko i da se nakon nekog vremena činjenice mogu napisati na drugi način i izmeniti. To je, dragi prijatelji, nemoguće. Nećemo dozvoliti da se to ikada desi“, istakao je Gideon Grajf.

Grad Subotica