DOSTAVLJENI KLJUČNI DOKAZI DA LI JE NA JEZIVIM FOTOGRAFIJAMA MUČENI ŠKALJARAC! Upoređene slike sa fleša kavčanina i kamere sa aerodroma, usledio šok (Foto)

Police Turkey, ATK

Turski Institut za sudsku medicinu u toku suđenja kriminalnoj grupi koja se tereti da je namamila, otela, mučila, a potom ubila Ristu Mijanovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana 2020, upoređivao je fotografije žrtve sa nadzornih kamera sa fotografijama koje su nađene u telefonu jednog od okrivljenih Radoja Živkovića, rođaka Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana. Njihov izveštaj dostavljen je nadležnom sudu gde je zaključak "da na fotografijama nije moguće utvrditi tačan identitet ubijenog".

Kako prenosi turski portal Gazete Duvar, prema optužnici koja je podignuta protiv Željka Bojanića, Radoja Živojkovića, zatim Milana Vujotića, kao i Hakana Kaptuna, državljanina Turske oni se terete sa su 2020. namamili, oteli, mučili i ubili Rista Mijanovića, a potom njegovo telo zakopali u dvorištu vile Željka Bojanića u Istanbulu. Mijanović je u Turskoj koristio ime Ali Matić i, prema navodima optužnice, ubijen je između 11. septembra i 10. novembra 2020. Naime, fleš Živkovića kod koga su nađene fotografije mučenja žrtve zaplenjen je tokom njegovog hapšenja nakon ubistva Jovana Vukotića u septembru 2022. u Istanbulu. 

Sudski odbor zatražio je od Instituta za sudsku medicinu da uporedi slike Riste Mijanovića kako ulazi na aerodrom Ataturk i slike snimljene dok je izlazio iz kuće sa slikama torture i traži izveštaj o tome da li se radi o istoj osobi. Na ovaj zahtev, ATK je pregledao fotografije i uporedio slike - navodi pomenuti portal i dodaje da se ovim upoređivanjem tvrdi "da identitet žrtve nije mogao razjasniti dostupnim podacima."

ATK  Ovo su fotografije koje je upoređivao tim stručnjaka ATK

Postoje sličnosti u pogledu morfologije glave i lica, strukture kose, strukture nosa i opšte strukture tela osobe na slici 1. sa uzorcima slike osobe na poslednjoj slici Rista Mijanovića, koja je otkrivena prilikom izlaska iz svog prebivališta 9. novembra 2020. Radoje Živković je naveo da poređenja uzoraka slika osobe na snimcima aerodroma Ataturk pokazuju sličnosti sa uzorcima slika analiziranim u medijima koji se pregledavaju crte lica i strukture lica na slici 2. nisu dovoljni. Podaci dobijeni iz analiziranih uzoraka slika u medijima koji se istražuju, upoređujući uzorke slike osobe na fotografiji Rista Mijanovića snimljene u fleš memoriji prenete i uzorci slike osobe na slikama aerodroma Ataturk nisu dovoljni za donošenje odluke.

ATK  Fotografije koje je upoređivao tim stručnjaka ATK

 Kako se potom navodi u izveštaju, Institut za sudsku medicinu je takođe uporedio fotografije na slici 3.

- ATK je naveo da uzorci slike osobe na fotografiji oduzetoj iz fleš memorije Radoja Živkovića i uzorci slika Riste Mijanovića na aerodromu Ataturk "pokazuju delimične sličnosti, ali su nedovoljni da bi se utvrdilo da li je reč o istoj osobi" - navodi se u izveštaju.

Institut za sudsku medicinu uporedio je i fotografiju osobe kojima su ruke bile vezane i fotografiju koja je nađena kod Radoja Živkovića. ATK je u svom izveštaju dao sledeće izjave.

- Podrazumeva se da su mnogi detalji originalnih slika izgubljeni zbog pikselizacije i blokiranja, i da vizuelne informacije koje predstavljaju karakteristične linije lica i strukture lica osobe nisu dovoljne, glava i morfologiju lica, držanje i opštu građu tela. Iako postoje sličnosti u nekim aspektima, poređenje uzoraka ličnih slika na slikama u podacima za izvoz slika dobijenih od Radoja Živkovića i uzoraka ličnih slika na slikama aerodroma Ataturk, uzorci slika analizirani u medijima koji se ispituju pokazuju delimične sličnosti sa uzorcima slika o kojima je reč, ali su nedovoljni za donošenje odluke.

ATK je dao sledeće izjave u vezi sa fotografijama na slici 5.

Police Turkey, Printscreen/odatv.com  Ove fotografije nađene su na flešu Radoja Živkovića

 - Podrazumeva se da su kvalitet snimanja i rezolucija (broj piksela koji čine sliku) niski, mnogi detalji originalnih slika su izgubljeni zbog pikselizacije i blokiranja, a sličnosti postoje u pogledu strukture nosa i strukture brade. Poređenje uzoraka slike osobe na ulaznim fotografijama otkrivenim prilikom ulaska u našu zemlju sa aerodroma Ataturk 6. oktobra 2018. i uzoraka slike lica na snimcima aerodroma Ataturk analiziranim u medijima koji se pregledaju, iako pokazuju delimične sličnosti sa uzorcima slika o kojima je reč, nisu dovoljni za donošenje odluke - navodi se u izveštaju ATK koji prenose lokalni mediji. 

Ovaj izveštaj ATK dodat je je u spise predmeta i on je će biti jedan od ključnih dokumenata protiv kiriminalne grupe kojoj se sudi pred 40. Višim krivičnim sudom u Istanbulu za ubistvo Mijanovića. Prilikom iskopavanja dvorišta vile Željka Bojanića nije pronađeno telo Mijanovića. 

Prema navodima optužnice Glavnog javnog tužilaštva u Istanbulu, pripadnici kavačkog klana 11. septembra 2020. namamili su u restoran Rista Mijanovića, gde su ga potom oteli i odveli u vilu željka Bojanića koja se nalazi u blizini. Tamo su mu vezali ruke i noge, zalepili usta trakom, mučili ga, a potom ubili u novembru i zakopali njegovo telo. Inače, nakon što je ubijen oni su promenili ceo izgled velelepne kuće.

Printscreen, turska policija  Risto Mijanović, osumnjičeni Milan Vujotić, Željko Bojanić i Radoje Živković

 - Zid, vrata, orman, mašina za veš i mašina za sušenje veša na slikama na kojoj je Mijanović potpuno su isti, fotografija golog muškarca vezanih ruku i nogu, odgovara izgledu prostorija vile Željka Bojanića. Uvidom u fotografije dvorišta vile u kom je sahranjen, u razmeni informacija koje su dostavile srpske vlasti, utvrđeno je da je konstrukcija bašte u međuvremenu promenjena - navodili su ranije turski mediji i dodali da su i prostorije u kojima je držan renovirane, da bi se prikrili tragovi zločina, a da je Bojanić, kada je saznao da policija ima fotografije mučenja, telo prebacio na drugo mesto 2021. godine

- Utvrđeno je da je tokom iskopavanja za izgradnju magacina u bašti vile odveženo 13 kamiona zemlje. Policija je zaključila da su izmene koje su napravljene na bašti imale za cilj da sakriju telo. U odbranu, Željko Bojanić je naveo da je kopao kako bi napravio magacine.

Printscreen  Vila Željka Bojanića gde je mučen, ubijen, a potom zakopan Risto Mijanovića sa Cetinja

Živković

"Fleš nije moj!"

O optužbama se pred sudom u novembru prošle godine izjasnio i Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, koji je uhapšen posle ubistva Jovana Vukotića.

- Nemam nikakve veze sa ubistvom Rista Mijanovića. Nisam nikoga kidnapovao, mučio ili ubio. Ne znam ni ko je Risto. Takođe, ne poznajem ni Bojanića, niti Hakana Kaptuna, vlasnika restorana iz kog je žrtva navodno oteta - rekao je Živković i dodao "da fleš disk koji je kao dokazni materijal dostavila Srbija, nema nikakve veze s njim".

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

02:29
OBRANČUNIMA KAVČANA I ŠKALJARACA SE NE NAZIRE KRAJ! Bivši funkcioner MUP-a: Počelo je zbog posla, a sada je razlog NEŠTO DRUGO Izvor: kurir televizija