Tri izložbe u čast Velimira Bate Živojinovića u Kini: Srpskom glumcu ukazana velika čast povodom državnog praznika

Povodom 75 godina od stvaranja moderne kineske države upriličene su 3 različite izložbe fotografija našeg legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića u Kini.

Privatna arhhiva

Prva izložba posvećena Velimiru Bati Živojinoviću je otvorena na univerzitetu u Veifangu, bila je po izboru samog fakulteta za komunikacije, televiziju i animirani film i dekana Han Dijanajuana. Okupljenim studentima predavanje je održao Miljko Živojinović.

Privatna arhhiva 


Nakon toga Izložbe o našem slavnom glumcu nastavile su svoj put kroz NR Kinu, te je publici u Pekingu predstavljena postavka "Bata u 90 slika".

Privatna arhhiva 


- U Pekingu nam je divan domaćin bila direktorka “Srpskog kulturnog centra Ivo Andrić”, Tanja Soldat. Izložbu su otvorili direktor Borbe, Andrija Jorgić i kustos izložbe, Elena Stojanović. Bila je to velika čast - rekao je Miljko Živojinović za Kurir.

Privatna arhhiva 


Poslednja stanica na putu bila je filmska akademija u Šangaju, gde je posetiocima predstavljena izložba “Multimedijalna izložba jugoslovenskog i srpskog filma posvećena Velimiru Bati Živojinoviću”. Kustos izložbe bio je lično dekan akademije gospodin He Xiao Qing.

Privatna arhhiva 

- Upriličena su tri veličanstvena događaja i to povodom jubilarne godišnjice njihovog najvećeg državnog praznika. Ovo je velika čast za našu porodicu jer su baš nama poklonili ljubav i poštovanje - istakao je Živojinović za Kurir.


Miljko Živojinović je u svom govoru na otvaranju poslednje izložbe, podsetio na vreme snimanja pomenutih filmova i evocirao uspomene na vreme kada je Velimir Bata Živojinović posetio NR Kinu i na osećanja koja su prožimala čitavu porodicu Živojinović zbog popularnosti i prijateljstva koje je kineski narod neizmerno pružao tokom susreta sa legendarnim Valterom.

Privatna arhhiva 


Takođe, Miljko je najavio i snimanje dugometražnog filma o svom ocu Velimiru Bati Živojinoviću, koji će biti omaž liku i delu našeg legendarnog glumca.


Otvaranju izložbe prisustvovao je i v.d. generalnog konzula Saša Jeremić, koji se zahvalio profesorima i studentima Šangajskog univerziteta na organizaciji izložbe i naznačio značaj kulturne saradnje i razmene studenata.

(Kurir.rs/I.M.)