Obeležen jubilej! Dr Begović na svečanosti povodom Dana Mašinskog fakulteta: "Mladi prepoznaju mašinsko inženjerstvo kao budućnost i u pravu su" (FOTO)

"Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu sa svojom bogatom tradicijom i neprekidnim naporima u obrazovanju novih generacija inženjera zaista predstavlja jedan od ključnih stubova razvoja naše Srbije"

Zoran Petrović/NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je svečanosti povodom obeležavanja Dana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ustanove koja je već više od sedam decenija centar inovacija i razvoja mašinske nauke u Srbiji.

- Želim da vam čestitam 76 godina postojanja Mašinskog fakulteta i 151 godinu nastave mašinstva u našoj zemlji. Svaka ovakva godišnjica, bez obzira na to da li se radi o fakultetu, o naučnom institutu ili univerzitetu je posebna za akademsku zajednicu, ali mora biti posebna i za čitavo naše društvo - rekla je ministarka i dodala:

- Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu sa svojom bogatom tradicijom i neprekidnim naporima u obrazovanju novih generacija inženjera zaista predstavlja jedan od ključnih stubova razvoja naše Srbije. Profesionalci koji se školuju u ovoj instituciji, kao i njeni naučni i inovacioni doprinosi čine zaista osnovu napretka u različitim granama industrije, inženjerstva i istraživanja.

Ministarka dr Begović je ohrabrila mlade da nastave svoj akademski razvoj u pravcu mašinskih nauka jer tako postaju kreatori budućnosti celog društva.

- Sećam se prošlogodišnjeg jubileja kada smo se svi zajedno podsetili na veoma dug put koji ste prešli i na generacije studenata koje ste inspirisali i podržali. Danas, nakon više od sedam i po decenija rada, Mašinski fakultet ostaje institucija koja se vrlo uspešno razvija i jako mi je drago da broj studenata pokazuje da mladi prepoznaju mašinsko inženjerstvo kao budućnost — odmah da vam kažem da ste u pravu s obzirom na to da razvoj novih tehnologija, a posebno veštačke inteligencije, govori u prilog tome da će nam se društvo menjati vrlo brzo u sledećih pet do deset godina. Ipak, ono što je sigurno je da vaše karijere neće biti ugrožene, čak mislim da ćete dobiti još bitniju ulogu kao kreatori budućnosti - istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Kurir.rs/M.S.