"SMIJE LI SE TAMO POĆI? DA NAS NE NAMJESTI" Ima neko koga se i Zvicer plašio - evo kako je dogovarao susret sa "crnogorskim Eskobarom"

Privatna Arhiva, Youtube/vijesti

Radoje Zvicer i Vaso Ulić preko posrednika su dogovarali da se sastanu i dogovore detalje plana o krijumčarenju kokaina, ali je šef kavačkog klana zazirao od satanka na "tuđoj" teritoriji.

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, navodi se da obojica preko "svojih ljudi", koje istražitelji još nisu identifikovali, pokušavaju da ugovore sastanak početkom 2021. godine.

Podsetimo, lokalni mediji su Ulića nazivali "crnogorskim Eskobarom".

Na Božić te godine Ulić na Skaju piše sagovorniku da bi trebalo nakon praznika da se vide: "Drug, ovako, nek prođu ovi praznici. Od ponedeljka vidi kako, đe i koji dan možemo da se vidimo i da pričamo. Da ti kažem moju stranu priče za posa", piše Ulić pod nadimkom Rendž.

Osoba koja se na tada zaštićenoj telefonskoj komunikaciji potpisuje kao Hector, odgovara da bi mogli da se vide 10. januara.

"Ja čekam na tebe, da javiš đe da se nađemo. Kod mene kući da si dobro došao. AIi, ti vidi, pa javi", navodi Podgoričanin u sledećoj poruci.

Istražitelji navode da iste dve osobe, istim povodom komunikaciju nastavljaju 11. januara 2021. godine, kada Hector, nakon Ulićeve pozdravne poruke, navodi da odmara: "Danas odmaram druže u saunu, a ti što činis".

Printscreen/Youtube/Vijesti  Vaso Ulić

Ulić mu potom kaže: "Isto odmaram, ovih dana sam u PG... Biću od srijede posle podne u Ljutoj, biću tamo nekoliko dana. Vidi kad da se vidimo i đe da se gIedamo’... Drug, mene bi biIo drago da dođeš kod mene", na šta ovaj odgovara da će doći.

Iz ovih komunikacija vidi se da Ulić dogovara da se vidi sa navedenim NN licem koji treba da ga poveže sa Radojem Zvicerom, tvrde specijalni tužioci u dokumentima.

Kažu da te navode potvrđuje i Zvicerova komunikacija sa istom osobom, takođe od 11. januara 2021. godine. tada, piše u spisima, taj muškarac govori Zviceru da će zajedno otići kod Ulića, a okrivljeni Zvicer odgovara:

"Smije li se tamo poći".

"Na Ljutu, a što ne smije... On će tamo doći ili ćemo kod mene kući", odgovara sagovornik tog Kotoranina.

"Da nas ne namjesti", pita Zvicer.

"Ma gdje će te namjestit’, kakvi", ponavlja ovaj, ali Zvicer očigledno ne veruje.

"Poslaćemo mi prvo da se izvidi teren, ne vjerujem ja nekom, bez užem krugu... Ne treba se opuštati i svaki sastanak treba da bude po nama", dodaje šef kvačakog klana.

Njegov prijatelj koji na kriptovanoj aplikaciji piše pod pinom PCZIY1, odgovara: "Vaso neće... namjestit... Pa mogu kod nas doći, ali Vaso je pošten čo’jek, nije fukara".

Zvicer dva dana kasnije obaveštava druga da mu se Vaso javio "i rekao da će Okac bit’ kod njega sjutra 11h i javiće tada kad će bit kod mene doma"...

Sastanak i dogovor

Na osnovu poruka, sastanak se desio, ali Zvicerov posrednik nije prisustvovao jer je bio bolestan. Zbog toga ga šef kavačkog klana, kako navode istražitelji, obaveštava o dogovoru sa Ulićem, odnosno činjenicama da je njima za organizaciju potrebno 30 dana i da brod još nije spreman. Kazao je i da im Ulić traži da se 300 kilograma kokaina kupi za njih.

U nastavku komunikacije govore o procentima koji se odnose na vađenje, odnosno izbačaj droge:

"A, kolko ukupno da se stavi, biće 1,5 tona... Ispod tonu je 25% vađenje, preko 20%... To da prođe, bilo bi dobro... To je posao, ali ima dosta da se uloži... Silu para treba uložit’ samo da prođe", neke su od Zvicerovih poruka nakon sastanka sa Ulićem.

Nakon toga, navode istražitelji, dogovaraju da Zvicer prihvati na Skaju Ulića koji koristio nadimak Rendž.

"Da je Zvicer zajedno sa Ulićem organizator ove kriminalne organizacije... potvrđuju i poruke od 14. januara iste godine: ‘Stari ima dobar posao iz ekv. (Ekvadora)... samo što ovi sa broda traže 300k da se uloži za njih... Vađenje na 1T+ bi bilo 20% sa sve posadom", te u nastavku komunikacija objašnjava porukom 'Da se kupi 300kg', dodaju iz SDT-a.

Navode i da se u nastavku komunikacije iz tog grupnog četa vidi da okrivljeni Kotoranin organizuje kriminalne aktivnosti, ali i da se interesuje koliko će ko da uloži u taj kriminalni posao, objašnjavajući da roba iz Ekvadora ide ka Australiji, a da pare treba da se daju u Holandiji.

Kurir  Radoje Zvicer

Pojašnjavaju i da je Zvicer bio učesnik jednog četa na Skaju, ali da se nije uključivao u komunikaciju već je samo pratio postupanje takođe okrivljenog Radovana Pantovića: "Odnosno da li komunicira sa drugim članovima kriminalne organizacije i da bi mu prevodio te komunikacije, što je jedan od zadataka, odnosno jedna od uloga Pantović Radovana u okviru formirane kriminalne organizacije".

Pojašnjava se da Zvicer krajem januara 2020. godine, osobi koja je na zaštićenom programu koristila PIN JPLXOH, šalje skrinšot poruke koju je razmenio sa Ulićem, gde takođe dogovaraju formiranje cena u poslu šverca kokaina...

"A zatim se iz dalje komunikacije okrivljenog Zvicer Radoja sa ovim licem zaključuje da su postigli dogovor na 35 odsto, što proizlazi iz govorne poruke - ‘Sad su pristali na 35 posto, da ne ulažemo za njih, da pošaljemo robu i oni mornari i vađenje da bude 35 posto, je li tako bato?'. U nastavku komunikacije od istog dana okrivljeni Zvicer Radoje dalje navodi: 'Treba da se doda 2T iz ekv ali mora biti sigurno jer su dali 1,5 mil za brod... 'Vadila bi ribarica iz Aus koja je na vodi po 30 dana i izlazi na 150 NM', pa kada NN lice pita da li da traže neku drugu varijantu, okrivljeni Zvicer Radoje odgovara 'Nigdje nije sigurnije nego ovdje', koje sve komunikacije ukazuju na osnovanu sumnju da je okrivljeni Zvicer Radoje sa okrivljenim Ulić Vasom organizator ove kriminalne organizacije", navodi se u dokumentima SDT-a.

Optužbe

U velikoj međunarodnoj akciji procesuirano je 19 osoba zbog sumnje da su iz Južne Amerike u Australiju i Evropu pokušali da prokrijumčare oko 2,5 tona kokaina.

Vaso Ulić i Radoje Zvicer navode se kao čelnici te kriminalne organizacije okrivljene za šverc oko 2,5 tona kokaina, među čijim pripadnicima su zatvorenici sa dugogodišnjim robijaškim stažom, poput Damira Mandića, ali i članovi ozloglašenog klana "Amerika" aktivnog od sedamdesetih godina prošlog veka...

U bezbednosnim krugovima akcija "General" označena je kao jedan od najvažnijih udaraca mafiji, s obzirom na imena s devetanestočlane liste osumnjičenih za transnacionalni šverc kokaina.

Neki od okrivljenih u tom predmetu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) više od dve decenije među glavnim igračima su u kriminalnim krugovima širom sveta - Ulić, Veselin Paro Pavličić, Vukan (Vinetu) Čoković Matić, Vuk Vulević, Ivan Delić, braća Viktor i Leon Drešaj, Vjekoslav Lambulić, Zvicer...

To potvrđuju i tadašnji zvanični navodi Uprave policije - da su slobode lišene i "vođe i visokopozicionirani članovi visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, sa dugogodišnjim kontinunitetom u sprovođenju kriminalnih aktivnosti iz oblasti organizovanog kriminala".

U međunarodnoj akciji "General", istražitelji iz SDT-a i Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), mesecima su tesno sarađivali sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona (EUROPOL), Federalnim istražnim biroom (FBI), američkom Upravom za suzbijanje narkotika (DEA) i Australijskom federalnom policijom (AFP).

Pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja, uhapsili su Vasa i Nikolu Ulića, Čokovića, Miletu Božovića, Viktora Drešaja, Radomira Dobrišu, Petra Miranovića, Marinka Prelevića i Veselina Para Pavličića.

Krivična prijava podneta je i protiv Zvicera, Dragana Pavličevića, Vuka Vulevića, Radula Božovića, Ivana Delića i Leona Drešaja koji su u bekstvu, ali i protiv ranije uhapšenih Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića.

Kurir.rs/Vijesti

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:35
ZVICEROVOG KUMA POTRAŽUJU JOŠ DVE EVROPSKE DRŽAVE! Glavni urednik Kurira otkrio nove detalje: Čeka se odluka suda u Zagrebu hoće li Zdravkovića izručiti Srbiji Izvor: Kurir televizija