SAVEZNA IZLOŽBA PTICA U ČITLUKU: 12. po redu manifestacija, preko 100 izlagača sa preko 650 ptica (FOTO)

Arhiva Udruženja "Zlatno pero" iz Kruševca

U Domu kulture u Čitluku, pored Kruševca, od petka do nedelje održava se međunarodna manifestacija „Savezna izložba ptica – Kruševac 2024“  u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu ptica i njihovih staništa “Zlatno pero” Kruševac, a pod pokroviteljstvom Srpske ornitološke federacije.

- Ljubav prema pticama počinje u detinjstvu i ranoj mladosti. Uzgajivači ptica vole da dođu na izložbu u Kruševac zbog dobrih domaćina i uslova koji su obezbeđeni za smeštaj ptica. Za ovu, 12. po redu izložbu ptica prijavljeno je preko 100 izlagača sa preko 650 ptica iz Srbije i okruženja. Pravo učešća imaju svi odgajivači koji su članovi federacije  i Udruženja članice Srpske orijentološke federacije, a ptice moraju biti iz sopstvenog uzgoja.

Arhiva Udruženja "Zlatno pero" iz Kruševca 

Radi se prvo o pticama kanarincima, to je prva grupa. Druga grupa su ptice mutacije. Ptice mutacije, to je ukrštanje recimo divljih i kanarinaca i na kraju papagaji. Papagaji, kad neko kaže papagaji misli na jednu vrstu. Ustvari, postoje stotine vrsta i to je prelepa boja. Od danas kreće njihovo ocenjivanje lepote, izjavio je za RTK član Udruženja za uzgoj i zaštitu ptica i njihovih staništa „Zlatno pero“ Kruševac i organizator izložbe Miroslav Milovanović.

Izložba traje tri dana, danas je takmičarski, a trećeg dana izložbe u nedelju u 13 sati posetioci će moći u sali Doma kulture u Čitluku da uživaju u lepoti i pesmi ptica.

- Sam prijem ptica, priprema u četvrtak i petak, sređen je prostor sa svim kavezima, sa svim pojilicama, hranilicama, gde odmah odgajivači svoje ptice, svoje eksponate donose i odmah ih svemštaju u svoje kaveze po brojevima. Što se tiče samog ocenjivanja imamo naše sudije i koliko smo ozbiljni u tome pokazuje i to što imamo za sudiju i gospodina Čamilovića iz Severne Makedonije, imamo gospodina Martona iz Hrvatske, što opet znači da naše udruženje dižemo na jedan viši nivo i da nas to gleda i ceni. Danas je ocenjivanje, a nedelja je dan za dodelu nagrada za posetioce, ističe Milovanović.

Arhiva Udruženja "Zlatno pero" iz Kruševca 

Posle ove manifestacije, već trećeg novembra, u Kruševcu biće organizovano takmičenje slavujara, na kojem će se ocenjivati isključivo pesma ptica, a takmičenje će moći da se prati onlajn. Udruženje „Zlatno pero“ postoji jednu deceniju i okuplja 172 člana.

Kurir.rs/Ž. Milenković