Pet stvari zbog kojih možete upasti u probleme na aerodromu: Službama bezbednosti zbog ovoga odmah upadate u oko! Ovo se može desiti svima

Razlozi za dodatno ispitivanje na aerodromu mogu biti sumnja u plan putovanja ili ponašanje putnika

Shutterstock

Putovanja po svetu mogu biti zanimljiva i mogu zadovoljiti želju za avanturom, no pre uživanja često morate proći sigurnosne provere na aerodromima. Američke avio-kompanije zabeležile su neverovatnih 862.8 miliona putnika na svojim domaćim i međunarodnim letovima prošle godine, prema podacima Statista.

U dodatnim statistikama objavljenim ranije ove godine, Uprava za sigurnost transporta (TSA) provela je prosečno 2.35 miliona provera bezbednosti na američkim aerodromima u 2023. godini, što je značajan porast u odnosu na 925 hiljada provera u 2020. godini. Portal "Explore.com" je istakao pet glavnih razloga zbog kojih vas agenti za sigurnost transporta mogu odvesti u posebnu sobu, sledeći protokole za maksimalnu sigurnost aerodroma.

Sumnja u vaš plan putovanja

Jedan od razloga zašto vas mogu zaustaviti i temeljno pretražiti na aerodromu je sumnja u vaš plan putovanja i/ili metode putovanja. To uključuje rezervaciju letova u poslednjem trenutku i kupovinu karte samo u jednom smeru bez jasnog plana povratka u zemlju iz koje ste otišli. Explore navodi da kratki izleti u daleke zemlje takođe mogu izazvati sumnju.

Shutterstock 

Čudno ponašanje putnika

Ako neko na aerodromu deluje čudno i ako Uprava za sigurnost primeti neko od ponašanja koje se nalazi na takozvanom "tajnom popisu ponašanja", mogu ga privesti na ispitivanje. Na primer, zijevanje može izgledati kao znak nervoze, zviždukanje može privući pažnju, a preterano treptanje može delovati kao da osoba nije smirena. Neverbalni signali poput preteranog znojenja i nemirnog ponašanja takođe se smatraju alarmantnim ponašanjem. Agenti će verovatno obratiti pažnju na one koji govore na "previše ometajući ili na neki drugi sumnjiv način", navodi Explore.

Sumnjiva imena i prezimena

Uprava za sigurnost transporta (TSA) objašnjava da FBI vodi federalnu "Listu neletova", koja je povezana s bazom podataka o teroristima koju koristi američka vlada. Ova lista sadrži imena poznatih ili sumnjivih terorista. Prema pisanju Explore-a, ako imate isto ili slično ime kao neko s te liste, možete se suočiti s dodatnim pretraživanjem na aerodromu. Taj proces, poznat kao "lažni pozitivni rezultat", putnicima može uzrokovati neugodnosti. Da biste smanjili mogućnost da budete dodatno ispitivani, preporučuje se da prilikom rezervacije leta navedete svoja puna imena, srednja imena i datume rođenja.

Fizički ili elektronski okidači

Kada prolazite kroz sigurnosne provere na aerodromu, određene stvari u vašoj prtljazi ili na vama mogu "aktivirati" sigurnosne mere. Fizički okidači su, na primer, zabranjene tečnosti (kao što su veće boce s tečnostima) ili oružje. Ako su takvi predmeti u vašem koferu, sigurnosni agenti će vas zaustaviti i proveriti vaš prtljag. S druge strane, elektronski okidači odnose se na elektronske uređaje, kao što su mobilni telefoni ili laptopi, koji se ne uključuju ili izgledaju kao da su bili neovlašćeno otvarani. Takvi uređaji mogu takođe izazvati sumnju i dovesti do dodatnih provera.

Ponekad se putnici podvrgavaju dodatnim sigurnosnim proverama bez jasnog razloga. To može biti zbog slučajnog odabira od sigurnosnih službenika. Ove provere pomažu u smanjenju mogućih pretnji avio-saobraćaju. Ako ne želite biti izabrani za dodatno ispitivanje, postoje stvari koje možete učiniti da smanjite rizik. Na primer, važno je da imate ažurirane putne dokumente, poput važeće putovnice ili lične karte. Takođe, pobrinite se da su vaše ime, godina i drugi važni podaci tačno navedeni na karti za ukrcavanje. Ispravno prikazivanje vaših podataka može pomoći da sigurnosni agenti brže prepoznaju da ste vi običan putnik, čime se smanjuje verovatnoća da ćete biti zaustavljeni. Sve to može olakšati proces prolaska kroz sigurnosne kontrole, navodi Explore.

Kurir.rs/Index

Čudno ponašanje putnika

Ako neko na aerodromu deluje čudno i ako Uprava za sigurnost primeti neko od ponašanja koje se nalazi na takozvanom "tajnom popisu ponašanja", mogu ga privesti na ispitivanje. Na primer, zijevanje može izgledati kao znak nervoze, zviždukanje može privući pažnju, a preterano treptanje može delovati kao da osoba nije smirena. Neverbalni signali poput preteranog znojenja i nemirnog ponašanja takođe se smatraju alarmantnim ponašanjem. Agenti će verovatno obratiti pažnju na one koji govore na "previše ometajući ili na neki drugi sumnjiv način", navodi Explore.