RUSKA VOJSKA PODIGLA ZASTAVU! Sada su na korak do osvajanja strateškog ukrajinskog grada! (FOTO/VIDEO)

Ruske snage napreduju ka ključnom ukrajinskom uporištu, vode se žestoke borbe

Shutterstock, AP Evgeniy Maloletka

Ruske snage napreduju u nekoliko istočnih ukrajinskih gradova, približavajući se ostvarenju cilja - osvajanju strateškog grada Pokrovska, objavili su ruski i ukrajinski blogeri.

- Neprijatelj je napredovao u Selidovu - napisala je kasno u subotu na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram grupa DeepState, blisko povezana s ukrajinskom vojskom.

Objavila je kartu na kojoj su prikazane ruske snage na jugoistoku grada.

Ruske snage napadaju rudarski grad Selidove u ukrajinskoj regiji Donjeck od prošle nedelje. Njegovo zauzimanje otvorilo bi put ruskom napredovanju prema logističkom središtu Pokrovsku 20 km severozapadno.

Ruska novinska kuća SHOT objavila je na Telegramu da ruske snage kontrolišu 80 odsto Selidova.

Lider Donjecke regije kojeg je postavila Rusija Denis Pušilin rekao je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne od zgrada u gradu Hirniku, nekih 14 km južno od Selidova, izvestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Ruski vojni blogeri takođe su izvestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahove, jugozapadno od Hirnika.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove izveštaje. Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinske oružane snage saopštile su u večernjem izveštaju u subotu da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta u Pokrovsku, uključujući područje Selidove, dok je nekoliko bitaka još uvek u toku.

Nakon što Moskva na početku invazije na Ukrajinu u februaru 2022. nije uspela da zauzme glavni grad Kijev i Vladimir Putin je smanjio svoje ratne ambicije na zauzimanje starog industrijskog središta na istoku Ukrajine poznatog kao Donbas, koji obuhvata regije Lugansk i Donjeck.

Prošlog meseca ruske snage su tamo napredovale najvećom brzinom od marta 2022. godine, prema podacima iz dostupnih izvora, uprkos tome što je Ukrajina zauzela deo ruske regije Kursk.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

15:43
"UKRAJINCI IZVRŠILI ELEKTRONSKI NAPAD NA NADZORNE SISTEME!" Đurić tvrdi: Oslepeli ruske snage, imali su dobro planiran upad Izvor: Kurir televizija