NA POMOLU ZEMLJOTRES U ZEMLJI IZLAZEĆEG SUNCA: Posle deset godina sledi velika promena u politici Japana?! Premijer Išiba u nebranom grožđu! (FOTO/VIDEO)

Parlamentarni izbori u Japanu, LDP posle deceniju na vlasti ide u opoziciju?

EPA/Franck Robichon, AP/Kyodo News

Japanski birači danas odlučuju o sudbini vlade premijera Šigerua Išibe na izborima za koje se očekuje da će kazniti njegovu koaliciju zbog skandala sa finansijama i inflacije, što bi moglo da okonča deceniju dominacije njegove Liberalno-demokratske partije.

LDP i njegov dugogodišnji partner Komeito mogli bi da pretrpe loše rezultate, a koalicija će verovatno izgubiti parlamentarnu većinu, pokazuju istraživanja javnog mnjenja, dok se Japanbori sa rastućim troškovima života i sve zategnutijim odnosima sa susednom Kinom.

Gubitak većine u donjem domu primorao bi Išibu, koji je na funkciji samo mesec dana, na pregovore o podeli vlasti sa manjim strankama, što bi donelo neizvesnost u nekim oblastima politike, iako nijedna anketa ne predviđa da će LDP biti sklonjen sa vlasti.

Političke prepirke mogle bi da uzdrmaju tržišta i predstavljaju glavobolju za Banku Japana, ako Išiba odabere partnera koji favorizuje održavanje kamatnih stopa blizu nule kada centralna banka želi da ih postepeno podiže.

- On će biti znatno oslabljen kao lider, njegova stranka će biti oslabljena u politici na koju posebno želi da se fokusira, jer će dovođenje koalicionog partnera morati da pravi određene kompromise sa tom strankom, bez obzira koja će to stranka biti - rekao je Džefri Hol, stručnjak za japansku politiku sa Univerziteta za međunarodne studije Kanda.

LDP bi mogao da izgubi čak 50 od svojih 247 mesta u donjem domu, a Komeito bi mogao da padne ispod 30 mesta, što bi koaliciji bilo manje od 233 koliko je potrebno za većinu, pokazalo je istraživanje lista Asahi prošle nedelje.

- To je u suštini scenario za prodaju Japana - dok investitori razmišljaju o tome kako bi ishod mogao da utiče na fiskalnu i monetarnu politiku - rekao je Naka Macuzava, glavni makro strateg u Nomura Securities.

Japanske akcije su prošle nedelje pale za 2,7 odsto na referentnoj vrednosti Nikkei (.N225).

EPA/Franck Robichon, AP/Kyodo News 

LDP će ostati najveća snaga u parlamentu, pokazuju ankete, ali bi mogla da izgubi mnogo glasova od stranke na drugom mestu, opozicione Ustavno-demokratske partije Japana, koja je srušila LDP 2009. godine, rekao je Asahi, procenjujući da bi CDPJ mogao da pobedi sa čak 140 mesta

Devet dana pre nego što američki birači izaberu novog predsednika, čini se da će opšti izbori u Japanu verovatno pokazati da je Išiba pogrešio kada je otišao kod glasača da donese presudu o skandalu LDP-a zbog nezabeleženih donacija oko prikupljanja sredstava.

EPA/Franck Robichon, AP/Kyodo News 

Nakon što je očistio neke članove LDP-a, Išiba kaže da smatra da je slučaj zatvoren i da ne isključuje davanje vladinih pozicija osramoćenim političarima, što bi verovatno razbesnelo birače, kažu stručnjaci.

Potencijalni koalicioni partneri mogu biti Demokratska partija za narod (DPP) i Japanska partija inovacija (BOJ), ali obe predlažu politiku koja je u suprotnosti sa linijom LDP-a.

DPP poziva na prepolovljenje japanskog poreza na promet od 10 odsto dok realne plate ne porastu, što je politika koju LDP ne podržava, dok je Japanska partija inovacija obećala stroža pravila o donacijama kako bi očistila politiku.

EPA/Franck Robichon 

Ova potonja se protivi daljem povećanju kamatnih stopa, a lider DPP-a je rekao da je centralna banka možda požurila u podizanju kamatnih stopa, dok BOJ želi da postepeno odvikne četvrtu najveću svetsku ekonomiju od decenija monetarnog stimulisanja.

- DPP je usredsređen na to da konačno učini zemlju boljom i da obezbedi da se finansijska sredstva alociraju na odgovarajući način, pa sam zato odlučio da glasam za njih - rekao je Keisuke Jošitomi, 39-godišnji kancelarijski radnik nakon što je glasao u centru Tokija u nedelju.

Takođe, glasajući na istoj stanici u sunčano jutro, Takeši Ito, 38-godišnji menadžer u infrastrukturnoj kompaniji, rekao je da će ostati pri LDP-u, koji je vladao Japanom skoro celo posleratno doba.

- Čak i da pređem u opozicionu stranku, još uvek je nejasno da li bi oni mogli da poguraju reforme, i ne znam da li mogu da im verujem ili ne u ovom trenutku - rekao je Ito.

- Zbog toga želim da vidim da partija koja je bila na vlasti nastavi da ide napred.

Skoro 40 odsto birača kaže da su njihova glavna briga ekonomija i troškovi života, prema anketi javnog emitera NHK.

Utvrđeno je da 28 odsto želi smanjenje poreza, a 21 odsto se nada da će videti nastavak rasta svojih plata.

Različite stranke su se obavezale da će povećati plate u potezu koji bi mogao da osvoji glasove, ali i preti manjim preduzećima koja se bore da održe korak sa rastućim troškovima.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: V.M.)