PRIPREMA ZA BORBU! Kina rasporedila avione oko Tajvana! Amerika upravo prešla crvenu liniju?

Kina rasporedila avione oko Tajvana

Twitter/@TaiwanNewsEN

Kinaje rasporedila danas oko Tajvana dvadesetak borbenih aviona i dronova u okviru "zajedničke patrole u pripremi za borbu", saopštio je Tajpej.

Akcija Pekinga je usledila posle izveštaja o američkoj prodaji oružja Tajvanu, uključujući tu i protivvazduhoplovne sisteme, koju je Kina osudila.

Tajpej je saopštio da je blizu ostrva danas primećeno 19 letelica, uključujući borbene avione i dronove, tokom skoro četiri sata trajanja kineske "zajedničke patrole priprema za borbe". Ovo je treća patrola ovog tipa u oktobru.

- Tajvanska vojska pažljivo je pratila situaciju putem obaveštajnih, nadozrnih i izviđačkih sistema i rasporedila avione, ratne brodove i raketne sisteme na zemlji kao odgovarajući odgovor - saopštilo je Ministarstvo.

Kina je sinoć osudila to što je Vašington odobrio prodaju američkih raketa Tajvanu, ukazujući da se radi o akciji koja "ozbiljno šteti američko-kineskim odnosima" i "ugrožava mir" u regionu.

Prodaja sistema raketa zemlja vazduh Tajvanu "ozbiljno krši suverenitet i bezbednosne interese Kine, teško narušava kinesko-američke odnose i ugrožava mir i stabilnost" u toj oblasti, saopštilo je sinoć kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju je rečeno da Peking može da preduzme "sve potrebne mere da čvrsto brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i bezbednost".

AP Alexander Zemlianichenko 

SAD su u načelu odobrile prodaju oružja Tajvanu vrednosti dve milijarde dolara, saopštio je u petak Pentagon. U okviru toga bi tom malom ostrvu prvi put bio isporučen napredni raketni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane NASAMS, testiran u Ukrajini.

Agencija Pentagona za odbrambenu i bezbednosnu saradnju saopštila je da se paket sastoji od raketnih sistema vrednosti 1,16 milijardi dolara i radarskih sistema vrednosti 828 miliona.

Shutterstock 

Tajpej je juče izrazilo "iskrenu zahvalnost" na toj prodaji koja bi kako je saopšteno mogla da im pomogne da "nastave da poboljšavaju svoj kapacitet odbrane i zadrže mir i stabilnost" u regionu.

Sjedinjene Države su obavezne zakonom da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu uprkos nepostojanju formalnih diplomatskih veza, što predstavlja trn u oku Pekinga, piše agencija Rojters.

SAD ne priznaju Tajvan kao državu i smatraju Kinu kao jedinu legitimnu vladu, ali ipak pružaju Tajpeju znatnu vojnu pomoć. Peking se redovno protivi pomoći koju Amerika pruža Tajvanu i optužuje Vašington da se meša u unutrašnje poslove Kine.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije koji nije uspela ponovo da ujedini sa kopnenim delom od kraja Kineskog građanskog rata 1949. godine.

Sredinom oktobra Tajvan je detektovao rekordnih 153 kineskih aviona u samo jednom danu blizu ostrva, na kraju kineskih vojnih vežbi. 

(Kurir.rs/Beta-AFP)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

14:51
Šta bi se desilo ukoliko Kina napadne Tajvan? Detaljna analiza eksperata za Kurir Izvor: Kurir televizija