On je i za Napoleona bio najveći vojskovođa: Spomenik Karađorđu, bronzana skulptura viša od tri metra FOTO

Spomenik jednoj od najistaknutijih ličnosti srpske istorije - Karađorđu Petroviću, nalazi se na Svetosavskom platou.

Beograd.rs

Podignut je na uzvišenju kod parka koji nosi njegovo ime, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.

Bronzana skulptura vožda je izrađena prema modelu slavnog vajara Sretena Stojanovića. Visoka je 3,2 metra, a figura je postavljena na postolje od prirodnog granita.

Beograd.rs 

Spomenik je postavljen 1979. godine povodom 175 godina od Prvog srpskog ustanka.

„Lako je meni biti veliki s našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Crni Đorđe i njemu pripada slava najvećeg vojskovođe.”

Napoleon o Karađorđu

Beograd.rs 

Pored kulturno-istorijskog značaja, poseduje umetničku vrednost izrazitih estetskih kvaliteta, smatra se reprezentativnim primerom monumentalne jugoslovenske skulpture 20. veka.

Ovaj spomenik kulture, podignut u čast vođe Prvog srpskog ustanka danas je jedan od simbola Beograda i sa hramom Svetog Save i Narodnom bibliotekom čini Svetosavski plato, jednu od najposećenijih turističkih lokacija u Beogradu.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:27
Otkrivanje spomenika kod Karađorđevog parka Izvor: Kurir/Nenad Kostić