NOVI DETALJI MONSTRUOZNOG UBISTVA KOD BIJELOG POLJA: Otkriveno kako je Balijagić likvidirao brata i sestru Madžgalj! Potera kakva se NE PAMTI u Crnoj Gori

Youtube/Al Jazeera Balkans/Google maps/Facebook

Alija Balijagić, osumnjičen da je pre dva dana ubio brata i sestru Milenku i Jovana Madžgalja, u selu Sokolac žrtve je usmrtio popevši se na blokove, da bi potom u njih ispalio više hitaca kroz prozor.

Dva dana nakon zločina za koji meštani tvrde da je mogao biti sprečen da su nadležni reagovali na vrijeme, od Balijagića nema traga.

Specijalne snage Vojske Crne Gore, odred posebne namene i pripadnici obezbedjuju mesto zločina, ali prema rečima meštana, sve mere koje su sada u toku, ne ulivaju im nadu da će biti uskoro lociran i uhapšen. Osumnjičeni Balijagić za kojim se intezivno traga i dalje je naoružan, i sa sobom nosi municiju.

Facebook 

Nepristupačan teren otežava potragu, a kompletan reon Tomaševa je pod jakim vojnim i policijskim snagama.

U prostorijama mesne zajednice Tomaševo jutros je održan sastanak Operativnog štaba kojem je prisustvovao i načelnik generalštaba Vojske Zoran Lazarević i predstavnici policije koji operativno taktičkim radnjama pokušavaju da uđu u trag Balijagiću.

Za osumnjičenim tragaju sve raspoložive policijske snage, a putevi u ovom kraju bjelopoljske opštine juče su bili blokirani, područje su nadletali dronovi, helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore opremljeni uređajima za noćno izviđanje.

Kako je saopšteno iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju obavljen je uviđaj, a službenici Forenzičkog centra izuzeli su brojne tragove koji će biti predmet veštačenja. Tijela ubijenih poslata su na obdukciju.

Privatna Arhiva 

I dok se još uvijek ne zna precizno koliko je hitaca ispalio u žrtve, meštani Bijelog Polja strahuju da bi Balijagić, koji je godinama u bezbednosnim službama prepoznat kao izvršilac teških krivičnih dela, mogao počiniti novi zločin ukoliko uskoro ne bude uhapšen.

Robijao 38 godina

Prema kaznenoj evidenciji Balijagića, taj Bjelopoljac u proteklih četiri decenije osuđivan više puta za izvršenje raznovrsnih krivičnih dela, a sudovi u Crnoj Gori i Srbiji izricali su mu dugoročne kazne zatvora, ukupno oko 38 godina.

U maju 2016. godine Balijagić je osuđen na sedam godina zatvora, zbog optužbi da je 30. oktobra 2015. godine tri puta silovao tada sedamdesetšestogodišnju staricu, u njenoj kući u jednom bjelopoljskom selu.

Osuđivan je zbog krađa, razbojništva, nasilja, nedozvoljenog držanja oružja, napada na policajce...

Pre 21 godine uhapšen je u akciji tadašnje Specijalne antiterorističke jedinice, i to nakon višednevne potere za i tada naoružanim razbojnikom, za kojim su tragali zbog serije krađa i razbojništava u selima u pograničnom pojasu, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Facebook/Alija Balijagić/Shutterstock 

Balijagić je u junu 1982. godine osuđen na 30 dana zatvora, a naredne godine na godinu, pa na šest meseci robije. Već 1984. godine bjelopoljski sud izrekao mu je kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Uslovno je osuđen 1986. godine, i to tri meseca na godinu dana zatvora, a 1988. godine izrečena mu je kazna od godinu i šest meseci.

Tri godine kasnije suđeno mu je u dva suda - 8. avgusta 1991. godine izrečena mu je kazna od dve godine i tri meseca, a 7. novembra iste godine na godinu.

Godinu robije dobio je i 1992. godine, dok je 1993. godine osuđen na pet godina i šest meseci.

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju na godinu dana zatvora osuđen je 21. februara 2003. godine, a 1. jula iste godine Okružni sud u Užicu osudio ga je na sedam godina i 10 meseci zatvora.

U novembru iste godine izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dve godine, u tri predmeta u koja je bio optužen.

Zbog teških krađa 21. marta 2008. godine Balijagiću je izrečena kazna od dve godine zatvora, a 26. septembra iste godine na još tri meseca.

Osuđivan je i za nedozvoljeno držanje oružja.

(Kurir.rs/Pobjeda/Preneo: Đ. M.)