Jeleni S. Spasić, Novinarki Kurira zahvalnica Galerije Matice srpske: Svečano na 177. godišnjici, otvorena nova stalna postavka kao vizija galerije za 21. veka

Nemanja Nikolić

Jelena S. Spasić, novinarka Kurira, dobitnica je zahvalnice Galerije Matice srpske na svečanosti povodom 177 godina njenog postojanja.

Našoj novinarki je zahvalnicu Kluba prijatelja Galerije Matice srpske, koja se dodeljuje za saradnju, podršku i dobročinstvo, uručila dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS.

Nemanja Nikolić 

Jelena S. Spasić je, pišući iz čiste pasije i zadovoljstva, prikazala širokoj publici izložbe GMS, a u godini koja je pri izmaku posebno je bila istaknuta ona koja je spojila dela Paje Jovanovića i Gustava Klimta, kao i izložba dela Uroša Predića u Galeriji SANU, koja je ušla u anale jer je imala bezmalo 100.000 posetilaca.

Ova godina, iako nije jubilarna, značajna je za galeriju najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije jer je upravo na svečanosti otvorena nova, stalna postavka "Revizija kolekcije Galerije Matice srpske".

U čuvenom zdanju u Novom Sadu prikazano je novo slaganje i viđenje istorije, kulture i umetnosti Srba kroz vekove, što baštini jedna i jedinstvena Matica.

- Kad smo pre dve godine obeležavali 175 godina naše institucije, izrekli smo san, a to je da, kao što smo tim jubilejom zaokružili jednu epohu u životu naše kuće, novu epohu počnemo novom stalnom postavkom, odnosno novom vizijom šta je to što muzej u 21. veku treba da bude - kazala je dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Odakle u nazivu revizija?

- To je inspirisano čuvenom knjigom Ota Bihalji-Merina "Revizija umetnosti", u kojoj on sagledava umetnost iz drugačijeg ugla. Mi smo tako odlučili da revizijom sagledamo i svoju kolekciju, ali i uopšte delatnost ustanove, i da na tim temeljima napravimo novu viziju - viziju Galerije Matice srpske za 21. vek - istakla je upravnica GMS i dodala:

Nemanja Nikolić 

- Jedna sasvim drugačija postavka, drugačiji koncept, koji više nije hronološki, kako je to bilo unazad otkad postojimo, već je tematski. Koncept je modularni i daje mogućnost publici da, u zavisnosti od svojih interesovanja i želja ili vremena, provede u Galeriji Matice srpske 15 minuta, 30 minuta, sat vremena, sat i po ili dva sata, ali vam isto tako daje ozbiljan razlog da se stalno vraćate i da ponovo promišljate teme koje smo odabrali i razmišljate o tome koliko umetnost prošlih vremena može da utiče da bolje razumete savremeni trenutak, ali i da svi zajedno gradimo neku budućnost.

Postavka ima sedam modula, 23 sale, 450 dela, 180 umetnika.

- Naša vizija je da je muzej mesto dijaloga, razgovora prošlosti i sadašnjosti, umetničkih dela i publike, publike i nas, i mi ćemo ovom postavkom ostati otvoreni za vas. Ponosna na ono što smo postigli, a verujem da ćete vi imati reakcije, i razočaranja i oduševljenja... - kazala je dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Godišnjicu i novu stalnu postavku GMS obeležava 24-satnim radnim vremenom od subote uveče do nedelje uveče, a na Trgu galerija do duboko u noć Novosađani su uživali i u nastupima di-džejeva.