KUPOVINA GLASOVA, NASILJE I ZASTRAŠIVANJE: Evropski posmatrači udarili na prorusku stranku koja je pobedila u Gruziji! (FOTO/VIDEO)

Evropski izborni posmatrači ocenili izbore u Gruziji

Profimedia

Evropski izborni posmatrači saopštili su danas da su parlamentarni izbori u Gruziji održani u podeljenom okruženju sa rasprostranjenim zastrašivanjem i fizičkim nasiljem koje je potkopalo ishod glasanja koje može da odredi budućnost zemlje u Evropi.

Gruzijska Centralna izborna komisja saopštila je danas da je vladajuća stranka "Gruzijski san" osvojila 54,8 odsto glasova na juče održanim izborima na osnovu gotovo 100 odsto prebrojanih glasova. Prema tim podacima proevropska opozicija, koja je osudila izbore kao "ukradene", osvojila je 37,58 odsto glasova.

Preliminarni podaci ukazuju da je izlaznost bila najviša od kada je vladajuća partija prvi put došla na vlast 2012. godine. Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i drugih evropskih tela izjavili su da imaju više zamerki oko sprovođenja izbora uključujući kupovinu glasova, duplo glasanje, fizičko nasilje i zastrašivanje.

Izbori održani juče "obeleženi su nejednakostima (između kandidata) pritiscima i tenzijama", ocenili su međunarodni posmatrači, prenosi Frans pres. Vladajuća stranka "Gruzijski san" koristila je neprijateljsku retoriku, promovisala ruske dezinformacije i teorije zavere uoči izbora u nastojanju da podrije i utiče na glasanje, rekao je Antonio Lopez-Isturiz Vajt, šef posmatračke delegacije Evropskog parlamenta.

Način na koji su sprovedeni izbori su dokaz koji ukazuje na "demokratsko nazadovanje" vladajuće stranke, rekao je on.

Izborni posmatrači koji su bili raspoređeni širom zemlje da nadgledaju izbore prijavili su takođe brojna kršenja i rekli su da rezultati ne odgovaraju volji gruzijskog naroda.

AP Shakh Aivazov 

Stranka "Gruzijski san" postajala je sve autoritarnija usvajajući zakone slične onim koji se koriste u Rusiji da suzbiju slobodu govora. Brisel je suspendovao proces pristupanja Gruzije Uniji na neodređeno vreme zbog takozvanog "ruskog zakona" usvojenog u junu, ocenjuje AP.

Bidzina Ivanišvili, milioner i osnivač "Gruzijskog sna" koji se obogatio u Rusiji, proglasio je pobedu gotovo odmah po zatvaranju birališta juče.

- Retko je u svetu da ista partija ostvari tako veliki uspeh u tako teškoj sitauciji - rekao je on.

On je uoči izbora obećao da će zabraniti opozicione stranke ako njegova stranka pobedi.

Tokom noći opozicija, koja je prvo proglasila pobedu na osnovu izlaznih anketa, odbila je da prizna poraz.

VANO SHLAMOV / AFP / Profimedia 

 - Nećemo priznati te lažne rezultate i ukradene izbore - rekla je na konferenciji za novinare Tina Bokučava, šefica Ujedinjenog nacionalnog pokreta, jedne od četiri stranke opozicione koalicije.

Bokučava je optužila izbornu komisiju da je sprovela Ivanišvilijevo "prljavo naređenje" i rekla da je on "ukrao pobedu od gruzijskog naroda i prema tome ukrao njegovu evropsku budućnost".

Ona je rekla da opozicija neće priznati rezultate i da će se "boriti kao nikada ranije da povrati evropsku budućnost" zemlje.

Njena stranka je saopštila da je njihovo sedište napadnuto u subotu dok su gruzijski mediji javili da je dvoje ljudi prebačeno u bolnicu posle napada ispred izbornih mesta.

(Kurir.rs/Beta)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

16:34
Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost Izvor: Kurir televizija