"DOĐOH DA NAKUPUJEM GAĆA I ČARAPA" Silan narod na Petkovicu sišao na vašar u Užice! Sibirske veverice, papagaji, jesenje ruže i Slovenac s neobičnim proizvodom

Ma sve se kupuje, ali najviše lizalice sa grbovima Crvene zvezde i Partizana. Čini mi se da se više kupuju ovi sa Partizanom – kaže vlasnica tezge

Kurir/Z.G

UŽICE - Vašar u Užicu na Svetu Petku je tradicionalno najposećeniji. Hiljade i hiljade ljudi kao reka u dva smera kreće se duž ulice od plaže do autobuske stanice. Sa obe strane tezge, nudi se sve što čovek može zamisliti.  - Dođoh da nakupujem gaća i čarapa. Troje gaća za 200 dinara, pet pari čarapa isto toliko. Krpe za sudove su skupe, po 150 dinara – kaže jedna srednjovečna Užičanka.

I najposećenije su tezge sa donjim vešom. Cene kao što reče ova Užičanka kreću se od 200 dinara za tri komada ženskog veša, mada ima gde i jedan donji veš košta toliko. Muške bokserice su od 200 do 400 dinara.

Vole žene i cveće, pa saksija jesenjih ruža zavisno od večine su od 150 do 500 dinara. Ima rasada smokvi, ruža...

Kurir/Z.G 

Najglasniji su prodavci sekača stakla, oštrača noževa i ljuštilica, koji na razglas hvale svoju robu. Šećerna vuna u raznim bojama najviše privlači najmlađe. Najmlađi se najviše zadržavaju kod tezgi sa životinjama.

Interesantna im je sibirska veverica koja košta 10.000 dinara, isto kao i najveći papagaji, dok su morsko
prase i manji papagiji po 4.000 dinara. Tezge sa liciderskim proizvodima su posebna atrakcija. Svilene bombone raznih boja, lizalice sa grbovima fudbalskih klubova, omiljeni dečiji junaci...

Kurir/Z.G 

- Ma sve se kupuje, ali najviše lizalice sa grbovima Crvene zvezde i Partizana. Čini mi se da se više kupuju ovi sa Partizanom – kaže vlasnica tezge.

Preko puta čovek iz Leskovca nudi opanke za folkloraše, ali i papuče i patofne za kuću. Jastuci, posteljine, odela, zavese, posuđe razne namene, kozmetika, pa čak i naočari za vid od 0,5 do 4,5 dioptrije su na raspolaganju narodu.

Kurir/Z.G 

Oni kojima treba sitan alat, nameštaj ili dvorišne česme su u posebnom delu. Prodavac iz Kruševca drvene klupe, sto i dve stolice prodaje za 350 evra, dok iz Prokuplja su stigle dvorišne česme od 50 do 100 evra. Jedna mala tezga sa ukrasnim svećama privlači pažnju. 

- Dok je vosak još vruć rezbarim i šaram. Sve je ručni rad – kaže Slađana Kovačević iz Užica, koja, što se da i videti, sa velikom pažnjom i ljubavljom je obradila svaku sveću.

Kurir/Z.G 

A čovek iz Slovenije, koji se doselio u užičko selo Bioska, privukao je pažnju velikom drvenom tablom i crvenim i plavim kuglama.

- To je igra „pet u nizu“ za dvoje. Veoma dobra didaktička igra, a imam i piramidu, koja je poznata po svetskim takmičanjima. Ovde je potrebno brzo razmišljanje i dobra je za decu.

Ova manja pakovanja su 20 evra, ali nekako ovaj narod to slabo
zanima - kaže naš sagovornik, koji je spreman da sa svakim odigra poneku igru. Tezga sa knjigama je tu, neko te neko svrati, ali retko ko kupi knjigu.

Kurir.rs/Z.G.