"NA SLIKAMA JE IZREZBARENI ČOVEK, A ONI NE POKAZUJU KAJANJE" Jerković prvi put javno o slučaju Belivuka: Iz ovog razloga Skaj razgovori neće postati dokazi

"Samo dan pre hapšenja Džonija sa Vračara njegov advokat je rekao da ukoliko sud ispuni njegove zahteve, on je spreman da se preda"

Kurir, Zorana Jeftić

Od početka godine petorica najbližih saradnika odbeglog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera uhapšena su u Španiji. Lisice na ruke stavljene su jednom od njegovih najbližih saradnika, Nikoli Vušoviću zvanom Džoni sa Vračara, i još petorici osumnjičenih da su učestovali u planiranju ubistava. 

Više na temu slučaja Belivuk Miljković za Kurir televiziju govorili su Nikola Jerković, advokat odbrane, Slađana Nedeljković, novinarka Kurir Televizije, kao i Aleksandar Šćekić, advokat tužilaštva.

- Samo dan pre hapšenja Džonija sa Vračara njegov advokat je rekao da ukoliko sud ispuni njegove zahteve, on je spreman da se preda. I dalje se deli mišljenje da li je hapšenje namešteno ili je policija prikupljanjem podataka došla do njegove lokacije i uhapsila ga. Njegovim hapšenjem se suzio krug oko Zvicera - rekla je na početku novinarka Kurira.

Kurir Televizija 

Jerković ističe da je suđenje počelo ispočetka zato što je po propisima zahtevano da se to učini kada nadležni sudija ode u penziju.

- U ponovljenom suđenju smo imali pet iskaza svedoka, koji su ponovili svedočenja ali novi sudija ne dozvoljava širenje svedočenja van optužnice, pa gubimo deo svedočenja o ostalim krivičnim delima - rekao je Šćekić.

Srđan Lalić je promenio i svoj iskaz o optužbi da je silovao Iliju Spasića, tvrdeći da se to nije dogodilo, na šta Šćekić kaže da bi ovo pitanje ostavio sudu, jer kako kaže, na slučaju su neki od najboljih sudija Srbije.

Kurir Televizija 

- Optužnici fali dosta toga. Na primer, Lalić je priznao i posedovanje i stavljanje u promet opojnih droga, detaljno opisao zločin, saradnike i klijente, a sud ga ne goni za ovo krivično delo. Ako mu ni tužilaštvo ne veruje da je izvršio ovo krivično delo, on treba da izgubi svojj status, a u slučaju da ga tužilaštvo zbog ovog dela ne goni, oni onda nisu kredibilni.

Nedeljković je istakla i da Lalić neprestano u sudu govori fraze "ukoliko se dobro sećam, ukoliko me pamćenje služi", kao i da treba uporediti iskaze ispitanih ljudi, a Šćekić takođe potvrđuje da postoje velika odstupanja u iskazima. 

- Bez obzira što su sklopili savez sa Tužilaštvom, zbog načina njihovog svedočenja nigde nije bilo ni trunke kajanja. Bojan Hrvatin na primer govori o tome kako su mu članovi klana pokazivali fotografije žrtvi, konkretno Aleksandra Gligorijevića kome je po leđima bilo urezbareno "izdaja", a on o tome priča kao da je u pitanju naobičnija fotografija  - rekla je Nedeljković.

Kurir Televizija 

 - Što se tiče skaj komunikacije,to ne može biti prihvaćeno kao dokaz. Da bi bilo koji dokaz bio uveden u sudski proces,mora biti na zahtev suda. Ovde nema naredbi suda. Kod nas je dozvoljeno da neko bude slušan 12 meseci. Skaj komunikacija je na naredbu francuskog suda hakovana - objasnio je Šćekić.

On dodaje da u našem zakonu ne postoji hakovanje, kao i da iako je materijal dostavljen iz Francuske, u Srbiji je ovakav dokaz protivzakonit.

- Problem je što je u pitanju masovno nadgledanje, a ne nadgledanje razgovora specifičnog lica. Oni su bili pod nadgledanjem u vreme kada su navodno izvršavali krivična dela, ali ni za to ne postoje dokazi - rekao je Jerković.

This browser does not support the video element.

03:10
Novinarka Kurira: U slučaju Belivuk Miljković ne postoji ni trunka kajanja Izvor: Kurir televizija

 - Iz iskaza Nikole Spasojevića se vidi da nije imao svest šta potpisuje pri potpisivanju dobijanja statusa okrivljenog saradnika. On je tada bio na mnogo lekova i par puta čak pokušao samoubistvo, tako da je bio u teškom psihičkom stanju. Postoji njegov iskaz da je on potpisao da je izvršio teško ubistvo Nikole Mitića i dobio višegodišnju kaznu zatvora, a onda na svedočenju tvrdio da je na stadionu krečio zid i nije znao ništa o tome - rekao je Jerković.

Jerković je rekao i da je verovatno bilo pritisaka iz suda kako bi se ovaj dokument potpisao. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

16:59
Sestra nasmrt prebijenog Zorana Nedeljkovića o stravičnom zločinu na Zvezdari Izvor: Kurir televizija