SRBIJA NA EVROPSKOM PUTU, ALI ČUVA PRIJATELJSTVO I S RUSIJOM I KINOM Analitičari: Srbija vodi zrelu i mudru spoljnu politiku

Glas Srbije se danas čuje i poštuje, na našu zemlju se računa i bez nje se više ne donose bitne odluke, poručio je juče predsednik Aleksandar Vučić

Instagram/buducnostbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u subotu da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali i da uspešno, kako je naglasio, u gotovo nemogućim uslovima, čuva svoje prijateljstvo i s Ruskom Federacijom, kao i svoje odnose s Kinom. Šef države je istakao i da se protivi bilo kakvoj vrsti podela u Srbiji kada su u pitanju Evropska unija ili BRIKS.

Sagovornici Kurira ocenjuju da bi bilo koja vrsta polarizacije, opredeljivanja za jednu stranu, za Srbiju bila pogubna i da će zato Srbija uspešno nastaviti i nadalje da vodi zrelu i mudru spoljnu politiku.

Takođe, sagovornici Kurira ističu i da je pozicija Srbije prihvaćena od svih važnih igrača na globalnoj sceni i poručuju da Vučić, kao iskusan političar, veoma umešno balansira.

Da je Srbija danas poštovana u svetu, pokazuju i susreti predsednika Republike čija je i prošla radna nedelja bila puna intenzivnih diplomatskih kontakata.

"Naš put nikada nije bio lak, a govoriti istinu nikad nije bilo teže nego danas. Uprkos svemu, glas Srbije se danas čuje i poštuje, na našu zemlju se računa i bez nje se više ne donose bitne odluke. Zato moramo još više da radimo, da nastavimo ponosno, nezavisno i suvereno da guramo našu Srbiju napred. Imamo i snage i pameti za taj veliki cilj. Živela Srbija!", poručio je on juče sumirajući događaje iz protekle sedmice.

Razboritost

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković u razgovoru za Kurir istakao je da je zarad opstanka Srbije nužno voditi politiku takve vrste.

Kurir Televizija  Milan Petričković

"Jako je bitno to uspostavljanje ravnoteže koja bi Srbiji donela mogućnost da sarađuje i s jednom i s drugom stranom, jer su osnova svih tih kretanja, između ostalog, i ekonomska razmena, stabilnost, privlačenje investicija i s jedne i sa druge strane. Bilo koja vrsta polarizacije, opredeljivanja za jednu stranu, za Srbiju bi bila, iz mog ugla gledano, pogubna jer na taj način bi se smanjivali potencijali, a na ovaj način se otvara tržište u smislu tih kapitalnih investicija, razmene ekonomskih dobara i vojne saradnje", naveo je on i dodao da predsednik Aleksandar Vučić veoma umešno balansira.

"Sa obe strane se vrše pritisci, ali politika jeste umeće raspoznavanja interesa, u ovom slučaju Srbije. Predsednik Vučić to radi vrlo dobro kao iskusan političar. Imam utisak da i sa zapada i istoka respektuju taj način razboritog vođenja politike. Rezultati toga su očigledno vidljivi i po svemu ovome kako se događaji odvijaju to bi trebalo da bude nekakva dobitna kombinacija", navodi profesor Petričković i poručuje da je Srbija lider u regionu.

Uravnotežena politika

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, u razgovoru za Kurir je istakao da će Srbija uspešno nastaviti da i nadalje vodi jednu zrelu i mudru spoljnu politiku.

Kurir Televizija  Dejan Miletić

"Danas je naša pozicija prihvaćena od svih važnih igrača na globalnoj sceni i voditi jednu nezavisnu politiku je, čini mi se, nešto što je za nas prihvatljivo, normalno i daje rezultate. Doći u ovu poziciju u kojoj je danas Srbija bilo je izuzetno teško i neizvesno, ali danas smo ponosni na sve što je naša spoljna politika postigla s jedne strane, a s druge strane stvorili smo uslove da obezbedimo dalji napredak. Da prosto baštinimo jednu poziciju bliske zemlje Evropskoj uniji, koja je na jedan korak praktično od integracije u EU, a to znači baštini sistem vrednosti i zakonodavstvo vrlo blisko EU, to znači povoljan ambijent za investitore, a s druge strane, uspeli da smo da očuvamo najjača prijateljstva s Kinom i Rusijom. Naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji i ovi gasni aranžmani pokazuju da Rusija poštuje sve ono što je Srbija preživela opirući se da unificira svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom", poručio je on i dodao:

"Mi imamo jednu uravnoteženu politiku koja je pragmatična, postavljena u skladu sa objektivnim parametrima, pre svega naše ekonomije, i verujem da će Srbija uspešno nastaviti da i nadalje vodi zrelu i mudru spoljnu politiku".

Kurir.rs