"DO RATA JE MORALO DOĆI, MORAMO DA UNIŠTIMO NACIZAM": Mihalkov iz Beograda direktno o sukobu u Ukrajini! "Uvek smo mi Rusi bili kao starija braća Ukrajincima"

Petar Aleksić

Ruski reditelj Nikita Mihalkov trenutno boravi u Srbiji, gde je domaća publika ima ekskluzivnu priliku da uživa u njegovoj predstavi "12", koju izvodi sa svojim teatrom.

Ovacije nakon sinoćnog skoro četvoročasovnog igranja nisu izostale, a čuveni umetnik na druženju s medijima nije krio oduševljenje prijemom kod publike.

Petar Aleksić 

Svaki put sam oduševljen s kakvim gostoprimstvom sam u Beogradu dočekan. Reakcija publike u sali me je uverila da govorimo o zajedničkim problemima i temama - rekao je Mihalkov.

Neizostavno pitanje je bilo i rat u Ukrajini, a reditelj je podelio svoj stav o mogućem kraju sukoba, kao i uzrocima koji su doveli do njega.

- Ljubav podrazumeva praštanje. Za mnoge smo krivci mi Rusi. Jeljcin je rasturio tu zemlju. On je pozvao Buša i rekao da je pobedio Gorbačova. Tužno je kad se na čelu neke zemlje nađe čovek s mentalitetom direktora fabrike. Uvek smo mi Rusi bili kao starija braća Ukrajincima. Od raspada te velike države porasle su dve generacije koje ne žele da shvate da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Dogodilo se to što se dogodilo. Malo ko u savremenom svetu želi da shvati da bi rat, da mi nismo učinili taj korak, bio na našim vratima. Video sam dokumenta. Do rata je moralo doći. Mi moramo da uništimo nacizam... Biti i ne biti.. Mislim na ceo slovenski svet. Naša budućnost zavisi od nas samih. Svaki rat se završi pregovorima, ali više nikad neće biti kao što je bilo pre - izjavio je reditelj.

Petar Aleksić 

Pričajući o umetnosti u modernom društvu, nadovezao se i na aktuelnu političku situaciju u svetu, koja obiluje ratnim sukobima i stradanjima. U tom segmentu je našao još jednu poveznicu između dva naroda.

- Srbi i Rusi su u sličnoj situaciji. Nisu to godine i dani, nego vekovi. Moramo da otvorimo vrata opsednute tvrđave. Kada razmišljamo budućnosti, moramo ostati verni sebi i svojim uverenjima. To je teško. Mnogi nas ne razumeju. Za njih smo samo stranci i tuđini. Međutim, ako smo mi slovenska civilizacija, onda je naša dužnost da je čuvamo i branimo - zaključio je Mihalkov.

Kurir.rs/Ljubomir Radanov

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:58
URUČENA PRIZNANJA ZLATNI BEOČUG Za životno delo nagrađeni reditelj Predrag Gaga Antonijević i pevač LEO MARTIN Izvor: Kurir