ANALITIČARI: PRIŠTINSKA POLITIKA JE BRUTALNOST PREMA SRPSKOM NARODU Od dolaska Kurtija na vlast zabeležen 81 fizički napad na Srbe na KiM

EPA Georgi Licovski

Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabeležen je 81 etnički motivisan fizički napad na Srbe na Kosovu i Metohiji, upozorio je juče Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, koji se juče oglasio povodom najnovijih napada na Srbe na severu KiM. Kurtijeva politika je brutalnost prema Srbima, ocena je sagovornika Kurira.

Kampanja nasilja

"Da li ste znali da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabeležen 81 etnički motivisan fizički napad na Srbe na Kosovu i Metohiji? To je skoro jedan napad po sedmici. Napadi uključuju fizičke napade, ubode nožem, ranjavanja iz vatrenog oružja, policijsku brutalnost i otmice", napisao je Gujon u objavi na Iksu.

Gujon je podsetio da se prekjuče dogodio novi napad, kada je Srbina na severu Kosovske Mitrovice pretukla tzv. kosovska policija.

Podsetimo, Miloša Subotića iz severnog dela Kosovske Mitrovice pretukli su u noći između petka i subote pripadnici tzv. kosovske policije u policijskoj stanici u tom gradu. On je izjavio da je brutalno pretučen i da mu nije rečeno zbog čega je priveden.

foto: Kosovo Online  Arno Gujon

"To je razlog zašto smo napravili mapu svih fizičkih napada i policijske brutalnosti u južnoj srpskoj pokrajini otkad je Aljbin Kurti preuzeo vlast. Trenutno se na severu Kosova i Metohije vodi intenzivna kampanja nasilja i proterivanja prema preostalom srpskom stanovništvu pod izgovorom uvođenja reda i zakona. Ove akcije imaju za cilj suzbijanje srpskog faktora na severu Kosova i tiho proterivanje Srba iz pokrajine", napisao je na društvenoj mreži Iks Gujon.

On je juče podelio i mapu koja sadrži sve napade na Srbe od 1. januara 2021. godine, zaključno s jučerašnjim danom.

Na karti piše da je od dolaska Kurtija na vlast zabeležen 81 napad na Srbe, od kojih su 46 napada izvršili civili - kosovski Albanci, a 35 napada je izvršila tzv. kosovska policija. Kako je istaknuto, nijedan od ovih slučajeva nije dobio sudski epilog.

Inače, grupa nevladinih organizacija iz severnog dela Kosovske Mitrovice ponovo je pozvala zvaničnike Euleksa da utvrde odgovornost policije za torturu i nehumano ponašanje prema Srbima na severu KiM, a povodom poslednjeg slučaja u kom je pretučen Miloš Subotić.

"S obzirom na to da nije bilo reakcije nakon našeg poziva da se oglasi o slučaju policijske torture nad našim sugrađaninom Milošem Subotićem, ponovo pozivamo misiju Evropske unije za vladavinu prava Euleks da informiše javnost o koracima koje je preduzela radi utvrđivanja odgovornosti za nehumano postupanje i torturu u ovom i brojnim drugim slučajevima kojima svedočimo poslednjih meseci na severu Kosova", navodi se u reakciji grupe srpskih NVO.

Podsećaju misiju Euleksa da je njen mandat da nadzire institucije u postupanjima vezanim sa slučajeve kršenja ljudskih prava.
S druge strane, Euleks, kako se navodi u njihovom saopštenju, odlučno zahteva od nadležnih organa da hitno i efikasno istraže sve navode o zlostavljanju koje je izneo Subotić i ističe da je zabrana mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja apsolutna. U saopštenju se dodaje da je u skladu s mandatom Euleksa uloga te misije da prati istrage koje sprovodi inspektorat tzv. kosovske policije.

Brutalnost

Profesor Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, istakao je da je Kurti isti terorista kao i Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj, jedino što on nije lično ubijao zato što je u to vreme kao terorista bio u srpskim zatvorima i pušten je odmah posle 5. oktobra.

Kurir Televizija  Stevica Deđanski

"Želeo bih da podsetim na neke naše političare koji su za Kurtija govorili da je on osvedočenje demokratije i čovek koji je pre svega u duši demokrata i da zato treba da ga podržimo i da bi bilo dobro kada bismo mi imali Kurtija, a ne Vučića. To su nekada govorili Vuk Jeremić i Dragan Đilas i sada, kada to znamo, pogledajte ove podatke koje je izneo Gujon", naveo je Deđanski i dodao da je Kurtijeva politika brutalnost prema Srbima.

"Kažite da li bilo ko u ovom svetu može da kaže šta ima da kaže kosovska politička elita. Šta su ikada uradili za svoj narod, ne mora za srpski, za svoj narod? Da li su otvorili neku fabriku, prugu ili put? Naravno da nisu, zato što oni sve uništavaju, tako da je njihova kampanja, inače, mržnja prema Srbima i mržnja prema svemu što nije albansko", naveo je profesor odgovarajući na pitanje da li smatra da će se Kurtijeva brutalnost pojačavati kako se približavaju izbori na KiM i dodao:

"Pojačavaće se nevezano da li su izbori ili ne. Mislim da su njima izbori samo izgovor da rade to što rade. Plus, njima su važniji američki izbori nego njihovi izbori, ali oni su za nekoliko dana, pa ćemo videti šta će se dešavati".

Kurir.rs / Kurir Politika