"RUSIJA NIJE PROTIVNIK SAD, NEĆEMO RAT SA PUTINOM": Trampov kandidat za potpredsednika bez dlake na jeziku

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens izjavio je da je Rusija protivnik SAD

AP Photo/Evan Vucci

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens izjavio je da je Rusija protivnik SAD, ali je naglasio da je kontraproduktivno ponašati se prema Moskvi kao neprijatelju.

Vens je u seriji televizijskih intervjua, devet dana pre izbora, jasno stavio do znanja da će Donald Tramp, ako se vrati u Belu kuću, pritisnuti evropske članice NATO da troše više na odbranu i da će njihova administracija raditi na brzom okončanju rata u Ukrajini.

"Mi nismo u ratu sa njim i ja ne želim da budem u ratu sa Rusijom Vladimira Putina", rekao je Vens u intervjuu za NBC o tome da li je Rusija neprijatelj, "moramo da pazimo na jezik koji koristimo u međunarodnoj diplomatiji".

Vens je bio oprezan u pogledu podrške daljim sankcijama Rusiji, rekavši da je upotreba oruđa za rusku invaziju na Ukrajinu od strane Bajdenove administracije bila neefikasna. Demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris tvrdi da je Tramp previše blizak sa Putinom i da bi Trampov povratak u Belu kuću bio katastrofalan za Ukrajinu i evropske saveznike Amerike.

Vens je takođe rekao da je Donald Tramp privržen NATO, iako se Tramp obavezao da će "završiti proces koji smo započeli pod mojom administracijom da suštinski preispitamo svrhu i misiju NATO".

On je naglasio da će Trampova administracija nastaviti da podržava NATO, ali da će se oslanjati na Evropu da poveća troškove za odbranu.

(Kurir.rs/Beta)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

03:19
Evo šta je Donald Tramp obećao Ilon Masku ako postane predsednik Izvor: Kurir televizija