MIŠEL SE OGLASIO POVODOM IZBORA U GRUZIJI: Navodne nepravilnosti moraju biti rešene

EPA / Dumitru Doru

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na brzu i transparentnu istragu navodnih neregularnosti na parlamentarnim izborima u Gruziji i najavio da će to pitanje staviti na agendu samita Evropske unije (EU) u novembru.

"Navodne nepravilnosti tokom izbora u Gruziji moraju biti ozbiljno razjašnjene i rešene“, naveo je Mišel u objavi na društvenoj mreži Iks.

Mišel je najavio da će to pitanje biti na dnevnom redu neformalnog samita EU 8. novembra u Budimpešti kako bi razmotrili situaciju i utvrdili naredne korake u odnosima sa Gruzijom, javlja Rojters.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je gruzijske lidere da pokažu čvrstu opredeljenost za put Gruzije ka Eropskoj uniji (EU).

"Konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra sada je najvažniji", poručio je Mišel dan nakon gruzijskih izbora, koji se smatraju presudnim za dalji pravac Gruzije - ka EU ili ka Rusiji.

Prema navodima gruzijske izborne komisije, vladajuća stranka osvojila je 54 odsto glasova na parlamentarnim izborima u subotu, ali su opozicione stranke dovele u pitanje rezultate izbora, na kojima su i međunarodni posmatrači registrovali značajne nepravilnosti.

Vladajuća partija Gruzijski san bi, prema objavljenim rezultatima izbora, imala 89 poslaničkih mesta u parlamentu - jedno manje nego što je obezbedila bila 2020. godine, dok bi četiri prozapadna opoziciona bloka imala ukupno 61 poslanika.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja se distancirala od vladajuće stranke, izjavila je da ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora i pozvala građane na proteste, smatrajući da je Gruzija žrtva "ruske specijalne operacije".

Kurir.rs/Fonet