Spi­ra­la izbo­ra u Bugarskoj

Bu­ga­ri su ju­če po­no­vo gla­sa­li na op­štim izbo­ri­ma, se­d­mim po re­du za ne­što vi­še od tri go­di­ne. Re­zu­l­ta­ti po­ka­zu­ju ono što se i oče­ki­va­lo pre izbo­ra, a to je da će se te­ško fo­r­mi­ra­ti sta­bi­l­na vla­da i ta­ko zau­sta­vi­ti da­lja po­li­ti­č­ka pre­vi­ra­nja.

Milovan Jovanović

28.10.2024.

Privatna Arhiva


Po­li­ti­č­ka ne­sta­bi­l­nost je na­j­si­ro­ma­šni­ju i na­j­ko­ru­m­pi­ra­ni­ju ze­mlju EU za­hva­ti­la 2020. go­di­ne, ka­da su ši­rom ze­mlje izbi­li ve­li­ki pro­te­sti pro­tiv vla­de tros­tru­kog kon­tro­ve­r­znog pre­mi­je­ra Bo­j­ka Bo­ri­so­va i ko­ru­m­pi­ra­nih po­li­ti­ča­ra ko­ji su do­zvo­li­li oli­ga­r­si­ma da preu­z­mu kon­tro­lu nad dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma. Bo­r­ba pro­tiv ko­ru­p­ci­je una­pred je bi­la osu­đe­na na neu­speh jer pret­hod­no ni­je do­šlo do re­fo­r­me pra­vo­su­đa, ko­je se na­ši­ro­ko op­tu­žu­je da slu­ži in­te­re­si­ma po­li­ti­ča­ra.


Upr­kos afe­ra­ma i gu­bi­t­ku po­dr­ške stran­ka Bo­j­ka Bo­ri­so­va GE­RB uspe­la je da se ko­n­so­li­du­je i po­no­vo pos­ta­ne na­j­ja­ča stran­ka Bu­ga­r­ske. Ul­tra­de­sni­ča­r­ska, po­pu­li­sti­č­ka, pro­ru­ska par­ti­ja Pre­po­rod je od ula­ska u par­la­ment 2021. go­di­ne be­le­ži­la sta­bi­lan ra­st. Pos­ta­li su res­pe­k­ta­bi­l­na sna­ga u ze­mlji ko­ja otvo­re­no i gla­sno tra­ži da Bu­ga­r­ska uki­ne san­k­ci­je Ru­si­ji, pre­sta­ne da po­ma­že Ukra­ji­ni i odr­ži re­fe­re­n­dum o član­stvu u NA­TO.


Re­fo­r­mi­sti­č­ki pro-EU blok Na­sta­vlja­mo pro­me­ne/De­mo­krat­ska Bu­ga­r­ska ni­je bio u sta­nju da opet mo­ti­vi­še i mo­bi­li­še bi­ra­če i po­no­vi re­zu­l­tat iz no­ve­m­bra 2021. Po­kret za pra­va i slo­bo­de, ko­ji je tra­di­cio­nal­no pred­sta­vljao ve­li­ku bu­ga­r­sku et­ni­č­ku tu­r­sku ma­nji­nu, ne­dav­no se po­de­lio u dve ri­va­l­ske fra­k­ci­je. Jed­nu či­ne pri­sta­li­ce osni­va­ča stran­ke Ah­me­da Do­ga­na, a dru­ga po­dr­ža­va biz­ni­sme­na i bi­v­šeg me­di­j­skog ta­j­ku­na De­lja­na Pe­v­skog, ko­ji je pod san­k­ci­ja­ma SAD. Par­la­men­tar­ni sta­tus je za­dr­ža­la i po­bed­ni­č­ka stran­ka sa izbo­ra iz ju­la 2021. Ima ta­kav na­rod, či­ji je osni­vač pe­vač i TV vo­di­te­lj Sla­vi Tri­fo­nov. U me­đu­vre­me­nu je izda­la i izne­ve­ri­la po­ve­re­nje bi­ra­ča, zbog če­ga su usle­di­li osi­pa­nje i str­mo­glav pad. S vre­me­nom se Tri­fo­nov me­njao, pa se od gra­vi­ti­ra­nja ka pro­ru­skom pred­sed­ni­ku ze­mlje Ru­me­nu Ra­de­vu, za­tim ka Bo­ri­so­vu i GE­RB, po­me­rio ka kra­j­nje de­snom Pre­po­ro­du. Izla­znos­ti bi­ra­ča je po­no­vo bi­la veo­ma nis­ka, što je po­sle­di­ca apa­ti­je, ne­za­do­vo­lj­stva i ne­po­ve­re­nja Bu­ga­ra u izbor­ni pro­ces, po­li­ti­č­ke stran­ke i li­de­re.


Na pret­hod­nom gla­sa­nju odr­ža­nom u ju­nu ni­je bi­lo ja­snog po­bed­ni­ka, a se­dam fra­g­men­ti­ra­nih po­li­ti­č­kih gru­pa iza­bra­nih u par­la­ment ni­je bi­lo u sta­nju da sa­sta­vi odr­ži­vu koa­li­ci­ju. Umor bi­ra­ča i ra­zo­ča­ra­nost u po­li­ti­ča­re stvo­ri­li su am­bi­jent u kom se po­ve­ća­va po­pu­lar­nost evro­ske­p­ti­č­nih, pro­ru­skih, ek­stre­m­no de­snih po­li­ti­č­kih par­ti­ja.


Uče­sta­lost izbo­ra i ne­mo­gu­ć­nost fo­r­mi­ra­nja sta­bi­l­ne vla­de ima­ju zna­ča­jan uti­caj na bu­ga­r­sku eko­no­mi­ju i nje­nu spo­lj­nu po­li­ti­ku. Zbog ne­dos­ta­t­ka re­fo­r­mi Bu­ga­r­ska ri­zi­ku­je da izgu­bi mi­li­ja­r­de evra iz fo­n­do­va EU na­me­nje­nih za in­fra­stru­k­tu­ru i ogra­ni­ča­va­nje in­fla­ci­je. Pu­na in­te­gra­ci­ja u še­n­ge­n­sku zo­nu i pri­dru­ži­va­nje evro­zo­ni na­j­ve­ro­vat­ni­je će bi­ti pro­lo­n­gi­ra­no. Te­ško da će i ovi pre­vre­me­ni izbo­ri pre­ki­nu­ti du­go­tra­j­ni po­li­ti­č­ki za­stoj.


Vla­du će pro­ba­ti da fo­r­mi­ra GE­RB, po­bed­ni­č­ka par­ti­ja de­snog cen­tra. Za Bo­j­ka Bo­ri­so­va će bi­ti mu­če­nje da obez­be­di do­vo­lj­nu po­dr­šku za sta­bi­l­nu koa­li­cio­nu vla­du. Mo­gu­ća re­še­nja bu­ga­r­ske pos­ti­zbor­ne jed­na­či­ne su ma­njin­ska vla­da, oro­če­na ili te­h­no­krat­ska vla­da ili po­no­vo pre­vre­me­ni izbo­ri.