SUSPENDOVAN X NALOG IRANSKOG AJATOLAHA; Ali Hamnei neće više moći da objavljuje poruke na hebrejskom jeziku

Suspenzija novog naloga na X na hebrejskom jeziku iranskog ajatolaha Ali Hamneija

EPA Handout Handout, Serhii Milientiev / Panthermedia / Profimedia

Društvena mreža X (bivši Tviter) suspendovala je novi nalog na ime iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija na kojom su postavljanje poruke na hebrejskom.

Nalog je suspendovan rano jutros uz kratku objavu da ”X suspenduje naloge koji krše Iks pravila”.

Nije jasno o kakvom krešenju se radi.

Ta društvena mreža, čiji je vlasnik Ilon Mask, nije odmah odgovorila na molbu Asošijeted presa da to komentariše.

Potez je usledio posle prvog otvorenog napada Izraela na Iran tokom vikenda. Na nalogu je postavljena poruka da je "cionistički režim pogrešio u svom proračunu Irana".

"Mi ćemo ga navesti da razume koju vrstu snage, sposobnosti, inicijative i volje iranska nacija ima”, dodaje se u poruci, preneli su izraelski mediji.

Pravila Iksa zabranjuju “sadržaj nasilnih i mrskih entiteta”, ali odrednice predviđaju izuzetak za postove “ država ili vladinih entiteta”.

Shutterstock, Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Hamnei je u govoru u nedelju ocenio da izraelski udar u odgovoru na iranski napad balističkim raketama ovog meseca ne bi trebalo preuveličaviti, ni umanjivati, ali nije pozvao na osvetu.

Iks nalog je otvoren u nedelju porukom na hebrejskom: “U ime Boga milostivog, samilosnog”, što je uobičajeni islamski pozdrav. Druga poruka, na engleskom, je u skladu sa njegovim jučerašnjim govorom.

Shutterstock 

Hamneijev kabinet ima više naloga u ime 85-godišnjeg vrhovnog lidera na X već godinama i ranije je slao poruke na raznim jezicima.

Ovo nije prvi put da je Hamnei suspendovan sa društvenih mreža.Desilo se to u februaru na nalozima Fejbuka i Instagrama zbog podrške palestinskom Hamasu posle napada 7.oktobra na Izrael.

Platforme društvenih mreža su blokirale Iran godinama.

(Kurir.rs/Beta)