UOČI SVEČANOG DOČEKA ISPRED PALATE SRBIJA: Predsednik Mađarske Tamaš Šujok na početku posete Srbiji sastao se sa Balintom Pastorom (foto)

Pritnscree/Instagram

BEOGRAD - Predsednik Mađarske Tamaš Šujok stigao je sinoć u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, a danas mu priređuje svečani doček -  domaćin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mađarskog predsednika sinoć je dočekao lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor i priredio mu radnu večeru na Paliću.

Kako je Balint Pastor napisao na svom Instagram profilu prva zvanična poseta mađarskog predsednika Srbiji počela je sa Savezom vojvođanskih Mađara, na Paliću gde su razgovarali o položaju mađarske zajednice, rezultatima i izazovima.

Pastor i mađarski predsednik razgovarali su prvo u uskom krugu a zatim i na radnoj večeri na Paliću "o pitanjima nacionalne politike, o srpsko-mađarskim odnosima, o radu i daljim ciljevima SVM-a", napisao je predsednik SVM na Instagramu.

U obraćanju medijima na Paliću zajedno sa Pastorom, mađaraski predsednik je rekao da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocenio da je SVM aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.

Šujok je podsetio da su se 26. juna 2013. tadašnji predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić zajedno poklonili sećanju na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, što je, kako je ocenio "jedna od prekretnica u procesu mađarsko-srpskog pomirenja" u čemu je, kako je naveo, suštinske zasluge imao pokojni predsednik SVM Ištvan Pastor, prenela je Panon televizija.

"To je pomoglo da se suočimo sa neuralgičnim tačkama naše istorijske prošlosti, razvijamo atmosferu poverenja koja je postavila temelje strateškog partnerstva dve zemlje danas", rekao je mađarski predsednik nakon sastanka sa Balintom Pastorom.

Pastor je takođe ukazao na značaj istorijskog pomirenja pre 11 godina. On je na svom Instagram profilu rekao da će ;danas pratiti mađarskog predsednika na programima u Beogradu jer će biti član srpske delegacije na molbu Vučića.

"Nakon toga ćemo položiti vence u Čurugu, a u Žablju ćemo i učestvovati na blagosiljanju i svečanoj predaji obnovljene rimokatoličke crkve", napisao je Pastor.

Vučić će danas u Beogradu prirediti svečan doček mađarskom prededniku posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak Vučića i Šujoka, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, prema saopštenju iz Predsedništva. 

Dvojica predsednika će oko 15 časova posetiti Čurug, gde će položiti vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine. Kasnije će u Žablju biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Kurir.rs/Beta