OGLASILE SE NVO NA SEVERU: Međunarodne organizacije da se pozabave problemom policijske torture nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Nevladine organizacije sa severa KiM apelovale su ma međunarodnu zajednicu da se pozabave pitanjem torture Srba na KiM od strane prištinskog režima

Printscreen RTS

Grupa nevladinih organizacija iz Severne Mitrovice, povodom policijske torture nad njihovim sugrađaninom Milošem Subotićem, apeluje na međunarodne organizacije i diplomatske misije da se strukturno pozabave tim problemom jer, kako navode, smatraju da je taj slučaj samo jedan u nizu onih koji ukazuju na sistematsku upotrebu torture i prekomerne sile na severu KiM.

U saopštenju obaveštavaju javnost, nakon što je misija Euleks odgovorila na njihov poziv u vezi sa slučajem Subotić, da su primili na znanje, kako naglašavaju, ovaj prvi korak u utvrđivanju odgovornosti za policijsku torturu nad Subotićem i da sa nestrpljenjem očekuju dalja izveštavanja o postupcima Policijskog inspektorata u tom slučaju, prenosi Kosovo Online.

Podsećaju Euleks da jedino javno objavljivanje izveštaja može imati korektivni efekat te stoga zahtevaju redovno informisanje javnosti o nalazima misije u ovom slučaju.

"Praksa internog predstavljanja izveštaja upravo onim institucijama koje krše prava građana, posebno nakon nedavnih dešavanja na severu, pokazala se kao neprimerena i ne doprinosi suštinskom ostvarivanju ciljeva misije Euleksa", navodi se u saopštenju.

Pozivaju Kancelariju Saveta Evrope na Kosovu da u svojim izveštajima o policijskoj torturi na severu Kosova obavesti sve članice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i da uvrsti pitanje sistemske zloupotrebe policije prema nevećinskim grupama na Kosovu u rasprave o potencijalnom članstvu Kosova u toj organizaciji.

Takođe, pozivaju i Evropsku uniju da u godišnjem izveštaju o napretku tzv. Kosova ka EU izvesti o slučajevima policijske torture nad građanima srpske nacionalnosti, kao i da obezbedi sredstva za jačanje civilne kontrole nad policijskim aparatom putem svojih mehanizama.

Kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama, njima upućuju poziv da u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na KiM ukažu na praksu prekomerne upotrebe sile od strane tzv. kosovske policije i pozovu Prištinu na hitne i konkretne korake u uspostavljanju etničkog balansa u policijskim strukturama u skladu s ustavnim principima.

"Pozivamo međunarodne organizacije Amnesty International i Human Rights Watch da u svoje metodologije za procenu stanja demokratije uključe parametre policijskog postupanja prema nevećinskim zajednicama na Kosovu, te da nalaze o tim praksama integrišu u ocene dodeljene Kosovu. Pored toga, pozivamo i ostale međunarodne misije na Kosovu, uključujući Oebs, Unmik i Ohcr, da intenziviraju aktivnosti u praćenju postupanja kosovske policije prema nevećinskim zajednicama i da o tome redovno izveštavaju javnost", navodi se.

Saopštenje potpisuju Centar za afirmativne društvene akcije, Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demoktatske kulture, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i NGO Aktiv.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.