BORISOV POBEDIO, POSVEĆEN FORMIRANJU VLADE: Stranka nekadašnjeg bugarskog premijera osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima

Pobednik bugarskih parlamentarnih izbora GERB, stranka bivšeg premijera Bojka Borisova

EPA Vasil Donev

Partija desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova pobednik je jučerašnjih bugarskih parlamentarnih izbora, po kojima je ta stranka osvojila 25 odsto glasova, što je za oko odsto odsto više od reformističke koalicije stranke Nastavljamo promene i desničarske Demokratske Bugarske.

"Od danas pa nadalje - mi smo posvećeni formiranju vlade. Sa takvom pobedom možemo da prihvatimo kompromis, ali nećemo zaobići glasanje naroda. Naša agenda će biti fundamentalna za buduću vladu", rekao je Borisov.

On je zahvalio Bugarima za veliku izlaznost.

"Sa ovakvim odzivom možemo mirnije razgovarati o tome kako će novi parlament predstavljati volju naroda“, rekao je Borisov, javlja bugarska agencija BTA.

"Mnoge promene bi mogle da se dese do sutra ujutru, osim ko će biti jasni pobednik. Parlament je matematika. Broj partija je od ogromnog značaja. Ako sve ove stranke uđu, već znam da neće biti vlade", rekao je Borisov, komentarišući preliminarne rezultate.

EPA Vasil Donev  Bojko Borisov

Konačni rezultati se očekuju se danas, a ako se preliminarni podaci pokažu kao tačni, Borisov će dobiti mandat za formiranje svoje četvrte vlade, ali će morati da uđe u koaliciju kako bi oformio kabinet.

Politički analitičari predviđaju da bi čak i ovi rezultati, koji se ne razlikuju značajno od prethodnih šest izbora održanih u poslednje tri godine, mogli da dovedu do novog glasanja, objavio je Radio slobodna Evropa.

Na poslednjim izborima održanim u junu nije bilo jasnog pobednika, a sedam grupa izabranih u parlament nisu bile u stanju da sastave održivu koaliciju.

(Kurir.rs/FoNet)