OBEĆANJE MAĐARSKOG PREDSEDNIKA U PALATI SRBIJA Šujok: Učinićemo sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU

Nema u Mađarskoj energetske bezbednosti bez Srbije, kao što ni u Srbiji nema energetske bezbednosti bez Mađarske. Upućeni smo jedni na druge, kazao je on.

Zorana Jevtić

BEOGRAD - Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU i da Unija ispuni obećanje zemljama Zapadnog Balkana dato pre dvadesetak godina, rekao je mađarski predsednik Tamaš Šujok danas u Palati Srbija u toku zajedničkog obraćanja sa domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednici su se posle svečanog dočeka u Palati Srbija dotakli brojnih ekonomskih ali i političkih tema, ne samo u međusobnim odnosima nego i kad je reč o globalnoj situaciji poput rata u Ukrajini i predstojećih američkih izbora.

Šujok je naglasio da nema energetske bezbednosti Mađarske bez Srbije niti energetske bezbednosti Srbije bez Mađarske.

- Nema u Mađarskoj energetske bezbednosti bez Srbije, kao što i u Srbiji nema energetske bezbednosti bez Mađarske. Upućeni smo jedni na druge, kazao je on.

- Kad je reč o našim manjinama, smatramo da naš narod ima jednu stabilnu poziciju u Srbiji kao i da su sva njihova prava ispoštovana, a mi se trudimo da učinimo isto, kazao je Šujok koji je prethodno pomenuo i brzu prugu Beograd - Budimpešta, te dodao da se nada da će Mađarska u narednim godinama završiti svoj deo projekta.

Srbija je iskren prijatelj

- Srbiju posmatramo ne samo kao strateškog partnera, već kao i iskrenog prijatelja, rekao je Šujok koji je u obraćanju dodao da kad je reč o energetici da smo i tu upućeni jedni na druge.

Istakao je, istovremeno, i da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju po pitanju izgradnje železnice između Beograda i Budimpešte. Šujok je kazao i da će Mađarska učiniti sve da se pospeši i ubrza prelazak granice što podrazumeva, ako bude trebalo, i otvaranje dodatnih graničnih prelaza.

Predsednik susedne zemlje poručio je da će učiniti sve što je u njegovoj ličnoj moći na daljem razvoju prijateljstva naših zemalja te podsetio da su naše zemlje na pobošljanju odnosa i prijateljstvu i te kako radile poslednjih godina, te da nije reč o Srbji samo kao strateškom partneru nego i prijatelju.

Kurir.rs