VUČIĆ: Pravimo megaprojekat za Horgoš-Reske

Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske "na najvišem nivou" tokom, kako je rekao, "ne lake" zajedničke istorije.

Vučić je posle sastanka s mađarskim predsednikom Tamašom Šujokom, ocenio da dve države imaju "brojne zajedničke interese" i da Srbija doživljava Mađarsku "ne samo kao strateškog političkog partnera nego kao iskrenog prijatelja".

On je ocenio da ekonomija "na najbolji način potvrđuje" političke veze dve države.

"Pre 12 godina naša trgovinska razmena iznosila je 768 miliona evra a ove godine ona iznosi 3,1 milijardu evra. Sa dvananeste, trinaeste pozicije Mađarska je danas postala četvrti trgovinski partner Srbije. To su izuzetni rezultati ali sam uveren da mogu biti bolji", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da Mađarska mnoge strateške projekte izvodi sa Srbijom, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Nadam se da ćemo dan pre otvaranje brze pruge Novi Sad - Subotica biti u prilici da potpišemo izjavu o uspostavljanju brze pruge između Srbije, Mađarske, Severne Makedonije i Grčke, od Budimpešte do Patre. To će biti nešto neverovatno", kazao je Vučić.

Vučić je istakao da Česi rade brze prugu prema Bratislavi, a da se odatle gradi pruga ka Budimpešti, kao i da se do mađarske prestonice radi i sa severa, iz Varšave i iz Krakova.

On je kazao da je sa mađarskim predsednikom razgovarao i o ostvarivanju energetske stabilnosti, odnosno o gasu, nafti i elektrokonekciji.

 "Uradili smo idejni projekat naftovoda između Novog Sada i Mađarske, studija izvodljivosti biće gotova do kraja godine. To je za Srbiju od izuzetnog značaja, time vršimo diverzifikaciju mogućnosti izvora iz kojih dobijamu naftu", kazao je predsednik Srbije. 

Vučić je dodao da će Srbiji biti "pouzdan" partner Mađarskoj u snabdevanju gasom. "Uvek mogu da računaju na Srbiju kao što je Mađarska bila decenijama pouzdan partner u snabdevanju gasom", kazao je Vučić.

"Uradili smo idejni projekat naftovoda između Novog Sada i Alđe, do kraja godine završavamo studiju izvodljivosti. To je za Srbiju od izuzetnog značaja. Time diverzifikujemo izvore odakle dobijamo naftu, a ne da bude kao sada samo Hrvatska. Što se gasa tiče, i dalje ćemo biti pouzdan patrner Mađarskoj u snadbevanju gasom, kao što smo i mi mogli uvek na njih da računamo. Želimo i zajedničku berzu električne energije", kazao je.

"Kada budemo imali brzi voz Beograd-Budimpešta, imaćemo policiju našu u Budimpešiti i njihova u Beogradu, pa neće biti zadržavanja i brzo će se putovati. Zahvalili smo se Mađarskoj što će 200 novih carinika da zaposli. Pravimo megaprojekat za Horgoš-Reske - pa ćemo všestruko povećati propusnu moć na granici da se rešimo gužvi", dodao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

 On je istakao i da Srbija želi zajedničku berzu električne energije sa Mađarskom i Slovenijom, dodajući da radimo razvoj panonskog koridora za prenos električne energije sa Mađarskom, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

"Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom, sveobuhvatno, infrastrukturno, saobraćajno i energetsko", naglasio je.

"Kada budemo imali brzi voz Beograd-Budimpešta, imaćemo policiju našu u Budimpešiti i njihova u Beogradu, pa neće biti zadržavanja i brzo će se putovati. Zahvalili smo se Mađarskoj što će 200 novih carinika da zaposli. Pravimo megaprojekat za Horgoš-Reske - pa ćemo všestruko povećati propusnu moć na granici da se rešimo gužvi", dodao je Vučić.

Kurir.rs