"SPREMAN SAM NA KOMPROMIS SA BUGARSKOM, ALI DA NE BUDE NOVIH PREPREKA": Hristijan Mickoski o putu Severne Makedonije ka Evropskoj uniji

EPA/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je da Skoplje očekuje odgovor iz Brisela kako će teći pregovori sa Evropskom unijom ukoliko dođe do promena Ustava i da li će se one primenjivati sa odloženim dejstvom.

Vlada u Skoplju tražila je od Brisela da važenje ustavnih promena, koje su uslov da Skoplje počne pristupne pregovore sa EU i kojima će Bugari ući u preambulu Ustava Severne Makedonije, imaju odloženo dejstvo, odnosno da važe po završetku pregovora, ili da daju evropske garancije da neće biti nametanja novih uslova od strane Bugarske u procesu pregovora.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Mickoski je naveo da je spreman na kompromis sa Bugarskom, ali da ne bude novih prepreka ka EU.

"Spreman sam da razgovaram sa svakim, spreman sam sesti doslovno sa svakim ko ima poštenu nameru, dobru nameru da se nađe rešenje za ovaj problem, jer naš cilj je da budemo deo evropske porodice", rekao je Mickoski dodajući da je uveren da je Severna Makedonija to zaslužila "mnogo ranije, čak i pre nekih drugih članica EU".

"Nažalost, zbog nepravde koja je nanesena građanima i nama kao državi, mi danas još ne možemo niti započeti pregovore. Ovo nije trka u kojoj samo morate da učestvujete...treba jasno znati da ćemo tu trku završiti. A ne da ćemo opet da se spotaknemo na bilo koju od sledećih prepreka i opet će biti potrebne decenije poniženja i tako dalje", dodao je.

Naglasio je da je "sagovornik koji je spreman na kompromise, ali ukoliko taj kompromis znači isporuku, odnosno kraj", što, dodao je, u slučaju njegove zemlje, znači punopravno članstvo u EU.

Na pitanje kako tumači rast evroskepticizma u zemlji i kakav je uticaj Rusije u tome Mickoski je rekao da nema ruskog uticaja.

"Ako pogledamo istorijski, nikada nismo bili među glavnim prioritetima ruske diplomatije kao nacije. Mi smo deo NATO, imamo zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku EU, potpuno smo usklađeni i nema promene te politike ni milimetra i to je logično", rekao je.

Mickoski međutim veruje da uticaj imaju političari iz regiona.

"Oni koji nas, umesto da gledaju u budućnost, vraćaju u srednji vek, kada na sto stavljaju ultimatume i diktate. A mi govorimo o evropskim vrednostima, govorimo o budućnosti. Oni ovde imaju veći, rekao bih, uticaj da stvore osećaj da su nas evropske vrednosti izdale", naveo je i potom precizirao da misli na "neke od bugarskih političara".Upitan da li to ostavlja prostora za ulazak drugih ideja, uticaja, investicija, na primer iz Kine, Mickoski je rekao da je u Svernoj Makedoniji Kina manje prisutna nego drugde.

"Rekao bih da je Kina prisutnija u nekim državama članicama EU nego kod nas. I zaista sam ozbiljno iznenađen tolerancijom i popustljivošću prema tim zemljama članicama EU, jer, recimo, kineske kompanije su vlasnici važnih objekata, poput luka i slično u članicama EU, grade infrastrukturu. Kod nas, ni ekonomski ni politički, nemaju nikakvu aktivnost... ", dodao je.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa/Beta/Preneo: D. P.