UKRAJINSKA VOJSKA "U POTPUNOM RASULU" U DONBASU: To tvrde njihovi saveznici, ruski vojni blogeri javljaju da se "nastavlja izuzetno brzo napredovanje" (VIDEO)

Brojčano jače i opremljenije ruske trupe osvajaju gradove i sela na istoku Ukrajine

Shutterstock

Ruske snage koje napadaju ukrajinske položaje u Donbasu objavile su nova napredovanja na tom području.

Kijev post navodi da ukrajinske trupe i dalje imaju problema da se suprotstave brojčano nadmoćnijem neprijatelju koji uz to raspolaže i većom vatrenom moći.

Navodi se da se ruske oklopne i jedinice, potpomognute snažnom artiljerijom i avijacijom koja operiše u uslovima skoro potpune kontrole nad vazdušnim prostorom tog regiona, od proteklog vikenda slobodno kreću centrom grada Selidove, važnim drumskim čvorišten.

Ukrajinski medij navodi da geolocirani slike načinjene dronovima i sa tla ukazuju da su ruske snage preuzele kontrolu nad taktički važnim višespratnim stambenim naseljem u tom gradu.

Ministarstvo odbrane Rusije je sinoć saopštilo da je armijska grupa Centar nastavila napredovanje i da je nakon Selivove palo i susedno selo Ismailivka.

Ruski vojni blogeri su objavili da su napad predvodili veterani iz 90. motorizovane divizije koji su uzeli i ratne zarobljenike među ukrajinskim trupama.

X/@uncensorednews9/Shutterstock 

Navodi se da se ukrajinske snage povlače pod pritiskom i da sada drže položaje samo na severnom obodu Selidove.

Ukrajinski vojni blogeri tvrde da se borbe ipak i dalje vode u tom gradu, ali da ruske snage naviru iz više pravaca.

- Selo Višneve je prosto sravnjeno sa zemljom - objavio je na Telegramu ukrajinski poručnik koji se predstavlja kao Aleks.

Google Maps 

Ruski vojni bloger Simon Pegov je objavio da se "nastavlja izuzetno brzo napredovanje" trupa pod kontrolom Kremlja.

- Ruske trupe su oterale ukrajinski garnizon iz Selidove i sada se to naselje čisti. Potpuno razbijena ukrajinska odbrana nije mogla da izdrži dugotrajnu navalu ruskih oružanih snaga u susednom Višneve, koje je takođe palo pod kontrolu ruskih trupa - napisao je Pegov u današnjem pregledu situacije na frontu.

Proukrajinska volonterska organizacija za praćenje borbi na frontu UkraineControlMap takođe je objavila izveštaj.

- Da bi bilo jasno svima koji samo slažu ramenima u vezi s ovim (ruskim napredovanjem) - ovi nisu normalni pokreti trupa. Ukrajinske snage su u rasulu i sada postoji veoma velika šansa za Rusiju da iskoristi to i zauzme značajna područja - ocenjuje UkraineControlMap.

Generalštab ukrajinske vojske je u današnjem pregledu situacije objavio da se borbe u Višneve i Selidove nastavljaju.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

13:02
KAKO JE UKRAJINSKA OFANZIVA PROBILA RUSKU ODBRANU? Eksperti tvrde: Imali satelitske snimke i podatke, RUSI UHVAĆENI NA SPAVANJU  Izvor: Kurir televizija