"Moj suprug i ja volimo istu osobu, njega!" Struka otkriva: "Ako preterano hvalite decu razvićete kod njih narcisoidni poremećaj, a muškarci su mu skloniji!"

"Svaki narcis je i manipulator, ali svaki manipulator nije narcis. Oruđe narcisa je manipulacija. Kako bi postigli određene ciljeve koriste se ovom metodom"

Shutterstock, Kurir Televizija

Nismo svi dovoljno edukovani da kroz život možemo da prepoznamo i klonimo se onih sa poremećajima ličnosti. Mnogo ih je, a i u doba konzumerizma, instant rešenja, lako se desi da se uklope u masu i zavaraju trag.

Često upotrebljavamo opis narcisa i manipulatora u svakodnevnom govoru, a da nismo ni sigurni koliko su opasna, ali ne i nužno povezana ova dva poremećaja.

Kada i zbog čega se javljaju, gde je granica između samopoštovanja i narcisoidnosti, koje su karakteristike manipulatora i kakvi su u braku i vezama za emisiju "Puls Srbije" koja se emituje na Kurir televizji otkrili su Biljana Oljača, autorka knjige "Narcisi i manipulatori", pisac, novinar i stručnjak za odnose sa javnošću i Nebojša Savić, bračni terapeut.

Oljača se na samom početku dotakla svoog istraživanja kojim se bavila vezanim na ovu temu, a kako bi napisala svoju knjigu "Narcisi i manipulatori":

- Ne postoji čovek na ovoj planeti koji nema posla sa narcisima i manipulatorima. Deset godina sam istraživala poremećaj ličnosti i poželela sam da to znanje podelim sa drigum ljudima. Takve osobe ne možemo zaobići ali možemo naučiti kako se odbraniti od njih - rekla je i nastavila:

Kurir Televizija 

- Narcisoidni poremećaj počinje da se razvija u periodu ranog razvoja, odnosno sedme godine života, a tada se formira ličnost deteta. U tom periodu je izuzetno ključan odnos majke sa detetom. Ukoliko dođe do neadekvatnog emocionalnog odnosa sa majkom doći će i do poremećaja razvoja narcisoidne ličnosti. 

Savić se nadovezao na temu okidača ove vrste poremećaja:

- Porodica jeste najbitnija, složio bih se sa sagovornicom. To je preterano stanje gde celokupnu ljubav usmeravamo ka svojoj ličnosti i svom egu. Kada preterano hvalimo dete i to može biti okidač za nastanak ove vrste poremećaja, isto kao i zanemarivanje. Dete će se razviti narcisoidni poremećaj kao odbrambeni mehanizam. Od dece se očekuju da u ranoj mladosti budu sebična, a ako se to nastavi nakon tinejdžerskih godina, onda se treba pozabaviti tim problemom. 

Da li je narcis nužno i budući manipulator otkrila je Oljača:

- Svaki narcis je i manipulator, ali svaki manipulator nije narcis. Oruđe narcisa je manipulacija. Kako bi postigli određene ciljeve koriste se ovom metodom. 

Kurir Televizija 

Kako prepoznati glavne karakteristike narcisoidnog poremećaja kod određenih osoba otkrio je Savić:

- Ovaj poremećaj je više karakterističan za muškarce. Jedan od dijagnostičkih primera kako se utvrđuje jeste nedostatak empatije. Smatram da su žene sklonije empatiji od muškaraca i to je jedan od razloga. Uvek se setim jedne moje klijentkinje i njene rečenice "Moj suprug i ja volimo istu osobu, njega!". Čovek sa ovakvim poremećajem ne može da uvidi da je nekada potrebno staviti tuđe potrebe ispred svojih - rekao je Savić i dodao:

- Nedostatak empatije, arogantan stav i nerealno sagledavanje sopstvenih kapaciteta glavni su kriterijumi kako prepoznati osobu sa narcisoidnim poremećajem. Najveći strah za jednog narcisa jeste da otkrije da je običan, odnosno da nije specifičan u moru drugih ljudi. 

This browser does not support the video element.

02:59
Biljana Oljača: "Svaki narcis je i manipulator, ali svaki manipulator nije narcis!" Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

05:35
Psiholog izneo analizu: Da li je vaspitanje roditelja moglo da stvori ovakvog monstruma? Izvor: Kurir televizija