"MOSKVA CENI TO ŠTO SRBIJA NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI" Aleksandar Vulin o nezavisnoj politici predsednika Vučića - Si je za njega rekao: MOJ BRAT

Kristina Kormilitsyna / Sputnik / Profimedia

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Kazanju, rekao je danas na RTS da Moskva ceni što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prvom mestu, koja nije uvela sankcije Rusiji. To ceni Moskva, naravno i u ekonomskom i političkom smislu, ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji - poručio je Vulin.

Dodao je da je imao čast da više puta razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i da su uvek razgovarali o istim stvarima, o situaciji u svetu i o tome šta je potrebno da se naši odnosi još više poboljšaju kao i da dve zemlje nemaju otvorena pitanja.

- Rusija i predsednik Putin izuzetno cene srpsku poziciji i poziciju predsednika Vučića. Da je Srbija ta koja je, uprkos svim pritiscima, u stanju da se sa njima nosi a mi smo zemlja okružena članicama NATO pakta koja je daleko i od Rusije i od Kine, ali ima samostalnu i suverenu politiku i to izaziva ne samo zahvalnost, ljubav i poštovanje već i iskreno poštovanje za hrabrost. I predsednik Putin to uvek ističe. Nakon mog govora je prvo to istakao. I dok sam razgovarao sa svakim od svetskih lidera, i sa predsednikom Sijom, i sa Erdoganom, Lukašenkom, Madurom, i mnogim drugim predsednicima sa kojima sam imao prilike da razgovaram na samitu BRIKS-a, svi su me prvo pitali kako je predsednik Vučić i pozdravili ga, predsednik Si je za predsednika Vučića rekao - moj brat. To nije mala stvar u svetskim okvirima. Svako od njih je rekao da izuzetno ceni hrabru srpsku poziciju i to što je Srbija u stanju da ima samostalnu politiku a mnogo veće zemlje od nas nemaju samostalnu politiku, niti ih ko šta pita niti se oni trude da budu pitani. Srbija odlučuje sama i upravo zbog toga je imala ogromno poštovanje i na 16. samitu BRIKS-a - rekao je potpredsednik srpske vlade.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:29
Aleksandar Vulin Izvor: Kurir