"Iz godine u godinu u Srbiji se povećava broj gojazne dece!" Pedijatar kritikuje roditelje: "Deca sve češće oboljevaju zbog nedostatka fizičke aktivnosti"

Usled sve češće upotrebe tehnologije među decom došlo je do veoma smanjene fizičke aktivnosti, a taj problem izazvao je i niz zdravstvenih problema među njima. Pedijatar Jovan Nikolić otkrio je kako poboljšati ovu situaciju.

Shutterstock

Pored zdrave ishrane, za pravilan rast i razvoj deteta je veoma važna fizička aktivnost. To ne mora biti nužno profesionalni sport. Struka smatra da je rekracija sasvim dovoljna. Zašto se javljaju fizičke tegobe kod mališana, kako one nastaju i da li se mogu popraviti vremenom, za Kurir televiziju otkrila je novinarka Aleksandra Dražić u razgovoru sa svojim sagovornikom doktorom Jovanom Nikolićem, pedijatrom. 

Kurir Televizija 

- Ono što možemo videti iz primera tokom prethodnih godina kroz razne sistematske preglede jeste da sve veći broj dece nema dovoljno fizičke aktivnosti. Odatle proizilaze razne negatvne posledice. Iz godine u godinu povećava se i broj gojazne dece, a to je direktna posledica ovog problema. Zbog toga se kod mnoge dece razvijaju i problemi sa kičmom.

This browser does not support the video element.

04:04
Pedijatar kritikuje roditelje: "Deca sve češće oboljevaju zbog nedostatka fizičke aktivnosti" Izvor: Kurir televizija

-Svakom detetu je potrebna osnovna fizička aktivnost koja može preventirati određena stanja i bolesti:

- Kako rastu deca, tako rastu i njihovi organi. Svaku fizičku aktivnost treba uskladiti na osnovu toga. Ako su roditelji u nedoumici koja bi vrsta sporta odgovarala njihovom detetu, pozvam ih da se jave pedijatru kako bi zajedno doneli pravu odluku. 

Da li Novosađani podstiču svoju decu na fizičku aktivnost ispitala je Kurir televizija:

This browser does not support the video element.

02:27
Da li Novosađani podstiču decu da se bave sportom? Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

03:07
"U našem mentalitetu je da se ne javljamo doktoru dok ne zagusti"  Izvor: Kurir televizija