Kruške su izuzetno blagodetne po zdravlje čoveka, sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i minerale poput bakra, fosfora i kalijuma. Slatkastog su ukusa, pa sem što su zdrave idealna su namirnica za kompot.
Sastojci:
- 2 kg krušaka
- 500 g šećera
- 1.5 litar vode
- 2 vrećice vanilinog šećera
- sok od limuna
Priprema:
Oljuštite koru sa krušaka, a zatim ih očistite i isecite na četvrtine ili krugove. Zatim u litar ipo vode dodajte pola kile šećera i dve kesice vanilinog šećera, pa promešajte da se smesa istopi. Zatim dodajte sok od limun i kuvajte do ključanja, a onda dodajte kruške i kuvajte desetak minuta.
Skuvane kruške prebaciti u čiste tegle (količna je dovoljna za 6 srednjih tegli). Sačekajte da se sirup prohladi, a zatim prelijte kruške do vrha i zatvorite tegle.
Tegle zatim poređajte u dublji pleh u koji je prethodno sipana voda a zatim ih držite desetak minuta na temperaturi od 80 stepeni. Ostavite tegle da se ohlade.
Prijatno!
(Kurir.rs/J.M.)
Bonus video: