Sergej je visok preko 2 metra i nosi oduću broj 56: Za njegov rast bio je odgovoran tumor, a svoj najveći problem razvio je u biznis

Na hipofizi su mu dijagnostifikovali benigni tumor veličine oraha koji ju je pritiskao sve vreme što je izazivalo previše lučenja hormona rasta

Printscreen/Instagram/Sergey225

Ukoliko pročitate biografiju Sergeja Iljina zaključili biste da je on sasvim običan čovek - zaposlen, druželjubiv, odrastao u skromnoj porodici, ali kada biste ga pogledali shvatili biste zašto je proglašen za najvišeg čoveka u Rusiji. 

Naime, Sergej je rođen 1987. godine u Smolenskoj oblasti u gradu Vjazmi. Njegova majka visoka je 170 cm, a otac 185 cm pa s početka nikome nije bilo jasno zašto je Sergej, u devetom razredu, počeo da raste 10 cm godišnje. Kada je dostigao visinu od 2 m i 19 centimetara, na hipofizi su mu dijagnostifikovali benigni tumor veličine oraha koji ju je pritiskao sve vreme što je izazivalo previše lučenja hormona rasta. Sergeju su uspešno uklonili tumor nakon čega je porastao još nekoliko centimetara i srećom prestao da raste. 

"Kada su me merili za Knjigu rekorda Rusije u stojećem stavu je bilo 223 cm, a u ležećem 227 cm. Na kraju su upisali cifru od 224 cm. Merili su me i u Italiji, bilo je to "pre sto godina". Oni su izmerili 227 cm. Sve zavisi od toga kako merite," priča Sergej, prenosi Russia Beyond.

Kao što je donekle i bilo za očekivati, Sergej je svoje stanje "iskoristio" u sportske svrhe pa se je svojevremeno igrao za košarkašku reprezentaciju, a zatim za moskovski Dinamo. Svoju karijeru gradio je i igrajući u klubovima u Rusiji, Kirgistanu, Kazahstanu i Turskoj, zahvaljujući čemu je naučio i nekoliko stranih jezika. Nažalost u svojoj dvadesetdevetoj godini zbog povrede noge morao je da prestane da se profesionalno bavi sportom zbog čega se vratio u Moskvu. 

Nakon nekoliko godina provedenih kao šef Centra za fizičku kulturu i sport u Moskvi, počeo je da se bavi distribucijom kafe. Uspešno je razvio biznis u stalni posao, a pored toga pokrenuo je i biznis šivenja odeće po meri za visoke ljude.

"Ako vam treba haljina ili kaput, ja pronađem majstore koji šiju odeću. Ispostavlja se da to nije mnogo skuplje nego u prodavnici, samo se sve radi po individualnim merama. Svi majstori koji vrše usluge šivenja žive u Rusiji," objašnjava Sergej i dodaje da mu je, zbog njegove visine, jedini problem bio pronalaženje odgovarajuće odeće.

"Ne možete lako pronaći odeću u veličini 3XL Tall, morate da potražite u onlajn prodavnicama ili da sami sašijete ono što volite. Ne jurim za trendovima, važno je da mi bude udobno. Šijem po narudžbini za sebe, a i za druge," priča Sergej.

Sergej trenutno živi u Podmoskovlju, za koji kaže da mu odgovara jer je plafon u stanu visok 3.1 metar. Takođe, od nedavno poseduje i vozačku dozvolu pa ne mora više da se susreće sa nelagodnosti u gradskom prevozu

"Ponekad savijem glavu u metrou, ali to i nije tako strašno. Čovek se na sve navikne. U avionu, na primer, biram sedišta blizu izlaza za slučaj opasnosti, a ponekad me prebace u biznis klasu, gde ima više prostora. I u vozu se nekako snalazim, nije mi problem," kaže Sergej.

Godine 2019. Sergejev prijatelj i kolega košarkaš, Pavel Podkoljzin, upisan je u Knjigu rekorda Rusije kao najviši čovek u državi, što je navelo Sergeja da napiše pismo redakciji. Kada je došao na ugovoreni sastanak saznao je da su zabeležena čak tri rekorda: najveća visina (224 cm), najveći raspon ruku (228 cm) i najveća veličina stopala (34.5 cm levo, 35.2 cm desno, odnosno broj cipela 55-56).

Prema Ginisovoj knjizi rekorda najviša osoba na svetu je farmer iz Turske, Sultan Kosen, koji je visok 2 metra i 51 cm.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

00:09
Oboren Ginisov rekord, 257 Milica Jovanović na jednom mestu Izvor: Kurir