Beograđanka progovorila o davanju bakšiša pa izazvala opšte ludilo: "Pravilo je da ne moram baš ništa", Srbi je "razapeli" u komentarima

Objasnila je koji iznos u vidu bakšiša je "pristojno" ostaviti konobaru

Printscreen/X/Cerebry

Koliko je ispravno ostaviti bakšiša konobarima u restoranima i kafićima tema je oko koje naš narod uvek rado diskutuje. Dok jedni smatraju da se, makar iz kulture, treba ostaviti nešto simbolično, drugi tvrde da su konobari za svoj posao već plaćeni i da je ostavljanje bakšiša stvar isključivo dobre volje gosta lokala. 

Baš tu temu, na TikToku, pokrenula je i radnica jednog ugostiteljskog objekta objasnivši pritom koji iznos u vidu bakšiša je "pristojno" ostaviti konobaru, sve u odnosu na račun popijenog i pojedenog. 

"Ne znaš koliki bakšiš da ostaviš kada popiješ kafu? Ja ću ti pomoći. Postoji pravilo da uvek od ukupnog iznosa ostaviš 10% bakšiša. Ako si popio kafu od 300 dinara, ostavljaš 30. Ako je tvoj račun, ipak, 3.500, ostavljaš 350. Sa ovim nema greške," ispričala je ona i naišla na mnoštvo negativnih reakcija. 

"Bože, koliko su postali bezobrazni. Stati, pa gledati. Mnogi ljudi rade mnogo teže poslove za manje novce i ne prose za bakšiš," glasio je jedan od komentara.

"Bakšiš je u srazmeri sa uslugom. Ako konobar do stola dolazi kao da kreće u Maričku bitku, ne dobije ništa. Prijatno osoblje dobija dobar bakšiš. Jednostavno je," dodao je drugi. 

"Pravilo je da ne moram baš ništa, ali ostavljaću sve dok ne počnu ovako da me nerviraju," zaključio je treći.  

U bujici komentara našli su se i oni koji kažu da je bakšiš znak zahvalnosti za ljubaznost i prijatnu uslugu, kao i oni koji smatraju da se ne treba insistrirati na pravilima koja nisu nigde utvrđena kod nas.

Da li vi ostavljate bakšiš konobarima? 

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

04:11
DA LI TREBA ZAKON O OBAVEZI OSTAVLJANJA BAKŠIŠA UVESTI KOD NAS? Izvor: MONDO/Teodora Orlandić