DANAS JE PONOVO ISPISANA ISTORIJA MAĐARSKOG I SRPSKOG NARODA - Balint Pastor: "Naši narodi uspeli su ono što su u celoj Evropi mogli samo Francuzi i Mađari!"

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda.

Petar Aleksić

Predsednici Srbije i Mađarske posetili su i Čurug, gde su položili vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine. Potom su u Žablju obišli i obnovljenu katoličku Crkvu. Lider Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor tom prilikom izjavio je da se danas ponovo piše zajednička istorija mađarskog i srpskog naroda, ističući da su 2013. godine rukovodioci naša dva naroda bili dovoljno hrabri da učine istorijsko pomirenje.

- Najviše su doprineli Orban Viktor i Pastor Ištvan. Prvi put smo videli na inicijativu Ištvana Pastora 2009. pre 15 godina, bili smo daleko od vlasti i postigli smo načelni dogovor kada dođe do promene u Srbiji da uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Mađarske i Srbije, između mađarskog i srpskog naroda - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

- Rukovodioci srpskog i mađarskog naroda bili su dovoljno hrabri da se suoče sa najtamnijim danima naše zajedničke istorije i da stvorimo nešto što je u celoj Evropi uspelo samo Nemcima i Francuzima, a to je istorijsko pomirenje - izjavio je Balint Pastor.

This browser does not support the video element.

01:33
Balint Pastor: "Naši narodi uspeli su ono što su u celoj Evropi mogli samo Francuzi i Mađari!" Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

02:33
"ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM!" Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija Izvor: kurir televizija