Počinje sezona slava, kada domaćini otvaraju vrata svojih domova porodici i prijateljima, a trpeza se puni specijalitetima. Svake godine, slavlje ima i svoju cenu. Na pijacama i u prodavnicama sve je skuplje nego ranije, a pitanje koje mnogi postavljaju glasi: Koliko nas zapravo košta slavska trpeza, kao i da li će neki, uprkos tradiciji, morati da skrate spisak gostiju ili namirnica?
Slavska trpeza uvek odiše bogatstvom – od predjela i salata, preko pečenja, pa sve do kolača. Građani ističu kako se sve teže pronalazi ravnoteža između želja i mogućnosti, s obzirom na to da su cene daleko iznad proseka. Većina veruje da je najbolje kada se obeležava skromno, sa oko 20 gostiju – što danas, uz sve troškove, zahteva minimum 50.000 dinara.
- Skupo nije, te su cene već 5 godina, a sad slavu slavi po mogućnosti ko koliko ima, ko ima više, on slavi veću slavu, ko ima manje, manju slavi.
- Mislim da je to jako skupo, to slave ovi situirani, ja spadam u ovu nižu klasu koja se bori da preživi, borba za životni opstanak, tako da ovi situirani čak ne slave više ni po kućama, nego po restoranima, a treba slaviti u svom domu slavu.
- Najskuplje je meso, jagnje košta 150 evra, celo jagnje moraš da uzmeš za slavu, i ovca košta 200 evra, prase je isto tu negde oko 100 evra, sira, kajmaka, povrće, voće moraš, skup je život - rekli su neki od građana.
Prodavci na pijacama primećuju da su građani postali pažljiviji u kupovini i da biraju manje količine, jer novčanici diktiraju porcije. Ističu da su cene voća i povrća realne, jer se radi o domaćim proizvodima, rezultatima uloženog truda i rada.
- Mi sada imamo povoljne cene, nije toliko skupa pijaca, cene su malo niže. Paprika je pala na 200 dinara, a do pre nedelju dana ili 4-5 dana je bila 300 dinara - 350 dinara.
Meso je i dalje neizostavni deo slavske trpeze, ali se sve više kupuje po principu "koliko možeš, ne koliko želiš". Celo jagnje i prase su retkost – sve češće se biraju manje porcije ili alternativna jela. Cena mesa može značajno opteretiti slavski budžet, posebno kada je u pitanju pečenje. Troškovi se dodatno povećavaju ako vam je potrebna usluga sečenja, pri čemu se cene kreću između 1.500 i 3.500 dinara.P
Osim mesa i povrća, troškovi se uvećavaju zbog pića, kao i slavskih kolača, čija se cena u pekarama kreće između 600 i 1.600 dinara.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
BONUS VIDEO: