HAOS U GRUZIJI! Desetine hiljada ljudi na ulicama, mole Evropsku uniju za pomoć! "Ne želimo Rusiju" (VIDEO)

Protesti u Gruziji zbog rezultata glasanja

Profimedia

Desetine hiljada Gruzina okupila se večeras ispred parlamenta, tražeći poništavanje parlamentarnih izbora održanih ovog vikenda.

- Niste izgubili izbore - poručila je predsednica Salome Zurabišvili okupljenima koji su mahali gruzijskim zastavama i zastavama Evropske unije.

- Ukrali su vam glas i pokušali da ukradu budućnost, ali niko nema pravo na to i nikome to nećete dopustiti - dodala je.

Zurabišvili je najavila kako će i dalje zastupati put u Evropsku uniju.

- Mi nemamo alternativu, želimo da ostavimo ovu zemlju sledećim generacijama - naglasila je.

Giorgij Vašadze, čelnik koalicije Ujedinjenog nacionalnog pokreta, rekao je kako opozicija neće učestvovati ni u kakvim pregovorima s vladom te da će se zalagati za nove izbore pod međunarodnim nadzorom.

 - Nećemo ući u ovaj parlament. Odbijamo sve mandate. Nećemo ulaziti ni u kakve pregovore. Idemo da se borimo do pobede i obećavamo vam da ćemo sigurno pobediti zajedno - naveo je.

U jednom trenutku je sa razglasa puštena Oda radosti, himna Evropske unije.

Profimedia 

Natia Čačava, jedna od onih koji su izašli na ulice umotani u gruzijsku zastavu, rekla je da ona i okupljeni "ne žele Rusiju ili povratak u Sovjetski Savez". Studentkinja Lana Togonidze izjavila je kako se nada da će Zapad "videti da gruzijski narod ne stoji uz ovu vladu".

Centralna izborna komisija saopštila je da je stranka Gruzijski san na izborima dobila 54,8 posto glasova. Stranka, koju je osnovao Bidzina Ivanišvili, milijarder iz senke koji se obogatio u Rusiji, postajala je sve autoritarnija u protekloj godini, usvajajući zakone slične onima koje Kremlj koristi za slamanje slobode govora i LGBTQ+ prava.

Zurabišvili smatra da je protest jedini način na koji Gruzini mogu "da izrazie da su im glasovi ukradeni, da im je ukradena budućnost". Priznala je kako se nada da će Evropska unija i Sjedinjene Države podržati proteste.

(Kurir.rs/Index.hr)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

09:29
VELIKI PROTESTI U GRUZIJI: U pravoslavnom hramu nađena IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, USLEDIO JE PAKAO  Izvor: Kurir televizija