50 odsto polulacije zaraženo je heliko bakterijom, gotovo da je ne možemo izbeći! Simptome mešamo sa raznim oboljenjima, a evo do kakvih komplikacija dovodi!

Nutricionisti savetuju da zaraženi izbegavaju masnu hranu, namirnice koje sadrže gluten, kafu i alkohol, a da što više konzumiraju voće, povrće, orašaste plodove i čajeve.

Kurir Televizija

Više od 50 odsto populacije zaraženo je heliko bakterijom, upozorava Svetska Zdravstvena Organizacija. Možemo se inficirati bilo gde, jer je prisutna gotovo svuda - od predmeta koje svakodnevno koristimo, pa sve do hrane. Najteža komplikacija je karcinom želudca. Od 60 odsto inficiranih, skoro pet procenata njih dobije karcinom želuca. 

Reč je o bakteriji koja je veoma rasprostranjena, a ukoliko se ne leči može dovesti do ozbiljnih infekcija. Problemi počinju mučninom, gađenjem, nadimanjem, kiselinom, brzom zasićenošću, ali i ne tako specifičnim simptomima kao što je iznenadno mršavljenje. 

Zaraženi neretko ne osećaju simptome, a infekcija može početi još u dečjem dobu. Najčešće se prenosi kapljičnim putem i ličnim kontaktom. Anemija, teško gutanje, povraćanje krvi samo su neke od komplikacija do kojih dovodi. Prvi korak u tom slučaju - gastrosokopija.

- Ona za razliku od svih drugih izazova pogodna sredina je kisela sredina. Znači želudac koji luči kiselinu on ne voli baznu sredinu, alkalnu. I zato ona ima pretenziju u želucu. Prenosi se sa osobe na osobu - rekao je Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Kurir Televizija 

Preterana količina lekova, pušenje, loša ishrana sve su to navike koje ubrzavaju nastanak tegoba. Nutricionisti savetuju da zaraženi izbegavaju masnu hranu, namirnice koje sadrže gluten, kafu i alkohol, a da što više konzumiraju voće, povrće, orašaste plodove i čajeve. Na tu temu govorila je Verica Đokić, nutricionistkinja:

- Prva stvar je da dobro kombinujemo hranu. Da ne mešamo ugljene hidrate i proteine jer zapravo kombinacija ove dve kategorije namirnica najviše imponuje njenom daljem razvijanju. Isto tako ne smemo da mešamo mlečne proizvode i kiselo voće. Dakle, kombinacije treba da nam budu što čistije, što jasnije da ne stavljamo previše sastojaka u jedan obrok. Znači da nam obroci budu jednostavni.

Prema najnovijim istraživanjima, heliko bakterija može da poveća rizik od pojave Alchajmerove bolesti. Stručnjaci savetuju da vodimo računa o higijeni, ishrani, fizičkoj aktivnosti kako bismo se što lakše izborili sa tom infekcijom.

This browser does not support the video element.

03:07
50 odsto polulacije zaraženo je heliko bakterijom, a evo do kakvih komplikacija dovodi! Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

03:04
Rakija: Zdravlje ili opasnost?  Izvor: Kurir televizija