TERORIZAM SE ŠIRI KAO EPIDEMIJA - DA LI JE BALKAN DOVOLJNO RANJIV DA POKLEKNE? Terorističke organizacije sve češće ciljaju Evropu, a koliko smo mi bezbedni?

"Cilj terorističkih napada koji se dešavaju u Evropi i ovih sada trenutno u BiH je jedna vrsta osvete za ono što međunarodna zajednica radi na globalnom nivou"

Reuters, Shutter

Dešavanja na Bliskom istoku, ali i nedavni slučajevi terorističkih činova, uzdrmali su temelje svetske bezbednosti. Nedelju za nama obeležili su teroristički napadi. Ankara i napad na fabriku, Tel Aviv i kamion koji je uleteo na autobusku stanicu, Bosanska Krupa gde je maloletnik ubio jednog policajca, a drugog ranio. Da bi napad bio okarakterisan kao teroristički čin, treba da su ispunjena dva osnovna elementa po definiciji, a to su nasilje i napad na državu. Ono što zabrinjava je i novi terorizam.

- U sadašnje vreme je primećeno u drugim službama koje prate to naročito na Zapadu, da se pojavila kompletno nova ideologija u odnosu na ono što mi znamo kao neka ekstremna desnica ili islamizam, ili nešto slično. Tako da, na žalost, te nove ideologije su vođene nekim novim pričama, dosta zavise od tih društvenih mreža, veliki broj pojedinaca ili virtuelnih organizacija, kako bi se to zvalo, koje targetuju mlađe maloletnike za svoje izvršioce - rekao je Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Većina planiranih napada bude sprečena, a teroristi uhapšeni, ali nažalost, ima i onih koji ostvare svoje ciljeve.

Cilj terorističkih napada koji se dešavaju u Evropi i ovih sada trenutno u BiH je jedna vrsta osvete za ono što međunarodna zajednica radi na globalnom nivou, odnosno za podršku, koliko smo uspeli da vidimo, za podršku EU, ali i podršku, pre svega, SAD Izraelu za njihovu kopnenu ofanzivu u Gazi - objasnio je Ilija Životić, stručnjak za bezbednost.

Kurir Televizija 

Napad na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu pre četiri meseca, obeležen je kao teroristički akt. Vehabije u Srbiji bile su skoro zaboravljena tema, a procenjuje se da ih u našoj državi ima 2.500 do 3.000, a među njima ima i onih koji su potencijalno opasni i čije se kretanje prati, što izaziva strah od terorističkih napada.

- Na Balkanu, tako neka ideologija vrlo lako može da se širi, to nema veze sa onim na šta se najviše obraća pažnja, a to je fundamentalizam islamski ili recimo neke ekstremno desničarske organizacije. Kompletno novih, ja mislim, da je definisano 17 ideologija koje postoje, koje su problematične, koje su vezane za nasilni ekstremizam, koji uvek prerasta u neku vrstu terorizma - rekao je Miletić.

Kurir Televizija 

Stručnjaci za bezbednost smatraju da veliki uticaj, posebno na mlađa lica, imaju dešavanja na Bliskom istoku, koja se od 7. oktobra prošle godine, ne smiruju. Mladi su svesni da i ono negativno i pozitivno mogu da pronađu na internetu, a nažalost, jedan deo njih se opredeli da krene stranputicom.

This browser does not support the video element.

02:44
Terorističke organizacije sve češće ciljaju Evropu, a koliko je Srbija bezbedna? Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

00:46
"BiH SLEDEĆA TERORISTIČKA META" Bizarne tvrdnje direktora Centra za antiterorizam: Žele konflikt u regionu KRAJNI CILJ DALEKO VEĆI Izvor: Kurir televizija