Ovo bi svaka domaćica trebalo da zna: Trikovi kako da vam slavski kolač ne popuca

Pucanje površine kolača brine mnoge, bez obzira na to da li su početnice ili iskusne domaćice.

Marina Lopičić

Polako počinje sezona slava, a najbitnija stvar tokom pripreme slavlja je slavski kolač za koji se svaka domaćica trudi da bude što lepši i bogatiji, a ono što muči sve je da ne pukne korica.

Priprema slavskog kolača se razlikuje od pravljenja hleba ili obične pogače, jer slavski kolač mora da ima savršenu koricu, jer se na nju stavljaju ukrasi.

Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia 

Razlozi pucanja slavskog kolača
Neujednačeno grejanje rerne: Starije ili neispravne rerne često greju više sa jedne strane, što uzrokuje neravnomerno narastanje testa i pucanje.

Nepotpun proces narastanja: Ako testo nije dovoljno naraslo pre pečenja, to može dovesti do pucanja. Treba ga ostaviti da naraste na toplom mestu barem pola sata pre stavljanja u rernu.

Neodgovarajuća tekstura testa: Testo koje se lepi za prste zahteva više brašna, dok tvdo testo treba razrediti. Idealno je imati mekano i vazdušasto testo. 

Sušenje testa: Ako testo ostavite na vazduhu bez pokrivača, može da se osuši, što povećava rizik od pucanja. 

Kvalitet brašna: Brašno treba čuvati na tamnom i suvom mestu. Ako nije dobro skladišteno, može da izgubi kvalitet, što utiče na rezultat.

Položaj u rerni: Slavski kolač treba peći u sredini rerne, jer blizina gornjem grejaču može izazvati sušenje i pucanje kore.

Za savršenu slavsku pogaču, ključno je imati dobru rernu, kvalitetno brašno, prekrivati testo dok narasta i pridržavati se recepta.

Shutterstock 

Trikovi da izbegnete pucanje slavskog kolača
Izbušite testo: Pre pečenja, probodite slavski kolač viljuškom da izbacite vazduh iznutra.

Premazivanje žumancem: Pre pečenja, premazivanje površine žumancem može dati lepu boju i pomoći da ne puca.

Narastanje: Ostavite testo da narasta na toplom mestu pre stavljanja u rernu.

Dugo mesiti: Što duže mesite testo, to će biti bolji rezultat.

Podesite temperaturu: Ako rerna ne greje ravnomerno, pecite na nižoj temperaturi i redovno prevrćite kolač kako bi se ravnomerno ispekao.

(Kurir.rs/Informer/I.M.)

Kako vi pripremate slavu? 

This browser does not support the video element.

00:46
PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac Izvor: Kurir TV