Glumica Milena Pavlović nas je oduševila kao nespretna i zaljubljena Marina u filmu "Mi nismo anđeli", a onda je nastavila da niže role kako pred kamerama, tako i na daskama koje život znače.
Gledali smo je u "Dezerteru", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Ubicama mog oca", "Klanu", "Tragu divljači", a ono što malo ko zna je da je ova dramska umetnica uvek spremna da svojim naslednicima pripremi zdrav, ali i brz obrok.
- Kad nemam mnogo vremena da se posvetim pravljenju ručka, odlučujem se za varijantu: supa, piletina i krompir. Sva deca vole da jedu piletinu i krompir, ova kombinacija je nobična, ali daje mogućnost da se unese u organizam hranljiv obrok, da se pojede i nešto na "kašiku". Supa puna minerala, sveže povrće - rekla je glumica za Politiku.
Pileća supa
- pileće grudi sa koskom, dva komada
- šargarepa
- celer
- luk
- 1 krompir
- testenina za supu
Priprema:
Svi sastojci se ubace u ekspres lonac i kada voda počne da vri stavi se na tišoj vatri da se skuva supa - oko 15 do 20 minuta.
Kad je supa gotova izvadi se piletina i povrće iz lonca, doda se testenina i suvi začini.
Kari piletina
Sastojci:
- piletina iz supe
- 1 pavlaka
- so
- kari u prahu
- ulje
Priprema:
Kad se piletina prohladi, meso se odvoji od kostiju i isecka se na sitne rezove. Proprži se na tiganju sa uljem - toliko da pokrije dno.
Pošto je piletina već skuvana, od isečenih delova prilikom prženja nastaju rezanci od mesa koji se sami formiraju i potrebno je sve vreme mešati varjačom dok se piletina ne zarumeni.
Neki delovi se obavezno zalepe za tiganj, ali to je najslađe pri ovoj klopi, oni se odvajaju od tiganja kada se doda pavlaka i budu hrskavi i veoma ukusni. Jelo se posoli i popraši karijem u prahu koji daje poseban šmek.
Gocin krompir
Sastojci:
- 1 kilogram krompira
- biljni začini
- ulje
- voda
Priprema:
Dok se pileća supa kuva, na drugoj ringli može se pripremati krompir. Oljušti se i iseče na kolutove, kao deblji čips.
Ulje tek treba da prekrije dno, zagreje se na plotni i ubace se kolutovi krompira sa malo vode.
Sipam vodu u jednu šoljicu i polako dajem onoliko koliko da pokrije krompir. Kada ispari, ponovo dodam vodu uz povremeno lagano mešanje varjačom. Kada je krompir gotov, često se desi da su se neki delovi zalepili za dno, ali to daje čar ovom jelu.
Potrebno je skinuti šerpu sa plotne, poklopiti odgovarajućim poklopcem i za nekoliko minuta zapečeni krompir se odvoji od dna, promeša se tako da celo jelo dobije taj čarobni ukus.
Kad nemam vremena da napravim Gocin krompir ili nemam neophodne sastojke, opredeljujem se za kuvani pirinač koji se takođe savršeno uklapa uz softanu piletinu, a može i pire krompir iz kesice.
Prijatno!
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video: