Ovo je najnezdraviji način za spremanje jaja: U Srbiji mnogi prave istu grešku svakodnevno
Jaja su namirnica koja se najčešće koristi u svakom domaćinstvu. Važna su za pripremu mnogih jela, ali su i nezaobilazna kao doručak ili večera. A pored toga kako ih pripremate, važno je i s čim jedete jaja.
Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor belančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler. Dakle, jaja su zdrava, hranjiva, ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba da se pripazi na koji ih način se spremaju.
Činjenica je da su neke metode pripreme jaja bolje od drugih, a mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.
- Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima , kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum, prenosi Krstarica.
Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Ali imajte na umu da ne morate sa izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.
- Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo, kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.
Kako je najbolje pripremiti jaja?
Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa.
Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom.
Ali osim kako ih kuvate, važno je i s čim jedete jaja.
– Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka, savetuje dijetičarka za Yahoo!Style.
(Kurir.rs/Krstarica/I.M.)
Pogledajte recept za pileće belo meso sa pikantnim prelivom: