Nedelja je dan za odmor. Nekada je bila tradicija da se svi okupljamo kao porodica na nedeljnom ručku, jedemo supu s knedlama, i obavezno kolac s jabukam i cimetom. Kakvi običaji važe na severu i jugu Srbije, proverili su novinari vikendnjeg izdanja emisije "Puls Srbije".
U Subotici se veliki broj građana zaputi na "Mlečnu pijacu", koja pored svog naziva zapravo Subotičanima nudi sve potrebne namirnice, i tu provode svoje nedeljno prepodne.
Nedeljna jutra su u ovom gradu rezervisana za sastavljanje spiska za sve proizvode koje će građani koristiti za pripremu nedeljnog ručka, a zatim i pribavljanje istih, a građani kažu da u ovom delu zemlje i dalje važi tradicija porodičnih okupljanja na ovaj dan.
U Nišu je specifično očuvanje tradicije, ali kako kaže reporterka Emilija Andrejević, još specifičnije je to što se nedeljno popodne često provodi u kafani.
U kafani se sklapaju poslovi ali i okupljaju porodice, a pitanje je da li Nišlije i danas provode vreme nedeljom u kafani, na šta je odgovorio Milan Vukadinović, menadžer jedne kafane:
- Nišlije vole da dolaze, a mi smo novi objekat koji nudi svežu hranu. Nama je prioritet upravo ručak, da ambijent bude lep, da se ljudi prijatno osećaju kada je u pitanju usluga i hrana. Najčešće se jede roštilj, ali nekada probaju i nove stvari, poput kuvanih jela koje spremamo, ovčiji gulaš, teleća glava, podvarak, punjene paprike i ostala tradicionalna jela spremljena na starinski način.
Vukadinović je rekao i da najčešće građani dolaze od 13 časova do 16 časova.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs