Sočne ruske kape koje ćete zavoleti na prvi zalogaj: Ko još može odoleti kokosu i čokoladi?

Zasladite nedelju kolačima koji su osvojili ceo region i otkrijte u čemu je njihova tajna.

Printscreen/Youtube

Ruske kape ili šubare su kolači kojima retko ko može odoleti. Kombinacija kokosa i čokolade sa sočnim punjenjem prava je riznica ukusa. Pogodne su da se prave u slavskom i prazničnom periodu, te ako već niste probali ove sitne kolače sada je prava prilika za to..

Printscreen/Youtube 

Sastojci:

  • Za koru:
  • 8 jaja
  • 13 kašika šećera
  • 100 g brašna
  • 5 kašika vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike kakaa
  • Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 5 prepunih kašika brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 7 kašika šećera u prahu
  • malo limunovog soka
  • 250 g margarina
  • Za glazuru:
    50 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake
    Još:
  • 100 g kokosa
Printscreen/Youtube 

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanca. Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok ne se napravi čvrst šam. U to dodati žumanca i sjediniti mikserom. Sipati jednu po jednu 5 kašika vode i umutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa smanjiti mikser na najmanju brzinu i lagano izmešati da nema grudvica. Dodati u to kakao i varjačom sjediniti, pa izliti u pek papirom obložen pleh i peći na 200 stepeni. Pečenu koru ostaviti tako da se ohladi. Kada bude hladna, skinuti papir i vaditi krugove modlom ili čašom.
Od onih pola litra mleka odvojite oko 150 ml pa u tome razmutite brašno da ne bude grudvica i da se dobije izjednačena masa. Preostalo mleko stavite da se kuva sa vanilom i 2 kašike šećera. Kada mleko počne da vri, ulijte kašicu od brašna i mleka i skuvajte kao puding. Masa treba da bude baš gusta. Pomalo podseća na testo. Kada se fil ohladi, dodati margarin sobne temperature, malo limunovog soka i 7 kašika šećera u prahu. Mutite mikserom dok ne sjedinite sve i dok ne nestanu sve grudvice.
Uzimate jedan krug koji ste prethodno isekli iz kore, na njega stavljate kafenu kašičicu punu fila, preklopite drugim krugom i nožem namažete kolač filom i okolo. Nakon toga stranice uvaljate u kokos. Postupak ponavljate sve dok ne utrošite materijal. 
Kada su sve kapice napravljene, u manju šerpicu stavite slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu na kockice. Stavite na laganu vatru (ne sme da prokuva) i uz neprestano mešanje istopite čokoladu u pavlaci. Dobro izmešajte i ostavite nekih 10-15 minuta da odstoji. Nakon toga na svaku kapicu stavljate po jednu kašičicu glazure i lepo rasporedite da se formira krug. Ostavite kolače u frižideru da se lepo ohlade i stegnu. Prijatno!

(Kurir.rs/Recepti/M.J)

 Evo kako da najlakše napravite čorbicu

This browser does not support the video element.

00:15
Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii